Screenshot Sea of thieves

Binnenkort "Sea of thieves" spelen op PlayStation of Switch? Microsoft deelt 4 exclusieve Xbox-games met de concurrentie

Vier videogames die tot nog toe uitsluitend konden gespeeld worden op de Xbox-spelconsole van Microsoft zullen in de toekomst ook beschikbaar zijn voor de Sony PlayStation en Nintendo Switch. Dat heeft Phil Spencer, CEO van Microsoft Gaming, gezegd in de "Official Xbox Podcast". Hij bevestigt daarmee geruchten die al een tijdje de ronde doen, maar wil niet zeggen over welke games het precies gaat. Volgens technologiewebsite The Verge gaat het om "Sea of thieves", "Hi-fi rush", "Grounded" en "Pentiment".

Al decennialang woedt in de gaming-industrie een console-oorlog. Techreuzen proberen elkaar op verschillende manieren de loef af te steken en ervoor te zorgen dat gamers hun spelcomputer in huis halen. Op dit moment zijn er drie grote machtsblokken in die oorlog: De Japanse bedrijven Sony (PlayStation) en Nintendo (Switch) en de Amerikaanse technologiereus Microsoft (Xbox).

Om de verkoop van hun eigen consoles een duwtje in de rug te geven investeren de grote spelers in games die enkel te spelen zijn op hun eigen toestellen. Denk aan exclusieve "Mario"- of "Zelda"-games voor de Nintendo Switch, "Marvel's Spiderman" en "The last of us" voor de PlayStation en "Halo" of "Sea of thieves" voor Xbox.

Welke vier games?

Microsoft gooit nu het roer om en zal vier exclusieve games delen met de concurrentie. Dat heeft Phil Spencer, CEO van Microsoft Gaming, gezegd in de "Official Xbox Podcast". Hij bevestigt daarmee geruchten die al een tijdje de ronde doen. 

Spencer wil niet zeggen om welke games het gaat, maar bronnen binnen Microsoft vertellen aan Tom Warren, technologiejournalist bij The Verge, dat het gaat in eerste instantie zou gaan om "Hi-fi rush" (een actiespel waarin je vecht op het ritme van de soundtrack) en het historische detectivespel "Pentiment".

Beide games kwamen ruim een jaar geleden uit en kunnen op dit moment enkel gespeeld worden op Xbox en pc. Later zouden ook "Sea of thieves" en "Grounded" naar PlayStation en Switch verhuizen.

Spencer benadrukt in de "Official Xbox podcast" dat het niet gaat om "Starfield" of het nieuwe spel rond "Indiana Jones", maar sluit in een interview met The Verge niet uit dat ook die games in de toekomst ook beschikbaar zouden worden op bijvoorbeeld de PlayStation 5.

Drastische koerswijziging

De aankondiging betekent een grote wijziging in de Xbox-strategie van Microsoft, maar volgens Spencer zullen exclusieve games de komende vijf tot tien jaar sowieso "steeds minder deel uitmaken van de game-industrie". 

Toch maken heel wat fans zich zorgen: zal het nog de moeite zijn om de nieuwste Xbox aan te kopen als zelfs de exclusieve games nu bij de concurrentie beschikbaar zullen zijn? Spencer zou  eerder deze week - tijdens een interne meeting - al gezegd hebben dat Microsoft niet van plan was om de productie van de Xbox stop te zetten. 

Meest gelezen