JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Vlaming almaar pessimistischer over sociale zekerheid

Toekomstbeeld België diffuus volgens bevraging VNZ

NieuwsChristophe Degreef16/2/2024Leestijd 2 minuten

foto © Unsplash

De Vlaming is bezorgd over de sociale zekerheid. Hoewel hij de transfers weg wil, wil hij ook eerder meer België, blijkt uit een studie van het VNZ

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

48 procent van de Vlamingen denkt dat de sociale zekerheid op termijn niet meer betaalbaar zal zijn. 44 procent is er daarentegen van overtuigd dat het allemaal wel goed komt. Amper acht procent heeft geen mening. Dat blijkt uit een online bevraging van het onderzoeksbureau iVOX bij 2.000 Vlamingen in opdracht van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (VNZ).

‘Van dat cijfer schrik ik wel,’ zegt VNZ-voorzitter Jürgen Constandt. ‘Het is volgens mij de eerste keer dat de Vlaming zich zo realistisch uitspreekt over de toekomst van de sociale zekerheid. Het is hoog tijd voor actie en structurele hervormingen.’

Het VNZ bevroeg de Vlaming om gewapend met cijfers een memorandum voor de komende verkiezingen op te stellen. Maar uit de bevraging van iVOX blijkt ook veel verdeeldheid over de richting die België uit moet.

Unitair, herfederaliseren of status-quo

Zo zegt 47 procent van de Vlamingen in de bevraging dat de geldtransfers van noord naar zuid moeten ophouden. Slechts 32 procent vindt dat die behouden mogen blijven. De rest wil geen mening kenbaar maken.

Tegelijkertijd vindt een meerderheid van 41 procent wel dat de sociale zekerheid op Belgisch niveau moet georganiseerd blijven, tegenover 32 procent op het Vlaamse niveau.

Uit de bevraging blijkt dat maar liefst 50 procent in het algemeen pleit voor meer België – een unitaire staat, herfederalisering of het status-quo. 38 procent wil meer Vlaanderen – meer bevoegdheden naar de deelstaten, confederalisme of Vlaamse onafhankelijkheid. 12 Procent heeft geen mening.

Wat het VNZ vooral onthoudt, is dat de grote meerderheid van de Vlamingen – 76 procent – tegen een privatisering van de gezondheidszorg is. Dat is dan ook een van de speerpunten van het memorandum, samen met de duidelijke bezorgdheid van de Vlaming die ernstige vragen heeft over de betaalbaarheid.

Gemeenschappen

‘De huidige impasse rond de hervorming van de ziekte- en invaliditeitsverzekering is voor ons te wijten aan het totaal verschillend maatschappijmodel van Vlamingen en Franstaligen’, zegt Constandt.

‘De vele verschillende beleidsniveaus maken goed bestuur onmogelijk en werken vaak contraproductief. Na de zesde staatshervorming is de Belgische gezondheidszorg bijzonder ingewikkeld, waardoor zelfs specialisten het noorden verliezen.’

‘Met de loodzware staatsschuld in het achterhoofd kunnen de vele noden in de toekomst niet meer betaald worden. Daarom pleiten wij resoluut voor een volledige overdracht van het gezondheidszorgbeleid van het Belgische niveau naar de Vlaamse gemeenschap.’

Christophe Degreef is onafhankelijk journalist. Niet oud, maar wel old skool. Eerder werkte hij voor Brussel Deze Week en de Vlaams-Brusselse Media.

Commentaren en reacties