© Getty Images

“Verlosser” die Noord-Koreanen uit hun land hielp ontsnappen, veroordeeld voor misbruik van minderjarigen

Zuid-Korea -

Een Zuid-Koreaanse predikant die honderden Noord-Koreanen de totalitaire dictatuur uit smokkelde, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Hij misbruikte minderjarige ‘overlopers’ op zijn internaat in Seoel.

rovn
Bron: BBC

Chun Ki-Won, een Zuid-Koreaanse predikant, hielp 25 jaar lang mensen te ontsnappen uit het dictatoriale regime van Noord-Korea. Hij werd gezien als een verlosser door zijn operaties waarbij hij mensen via een “ondergrondse spoorweg” uit Noord-Korea liet wegvluchten.

In Seoel richtte hij zelfs een eigen internaat op voor de gevluchte mensen. Een mooie daad, maar helaas gebeurden daar ook dingen die het daglicht niet mochten zien. Volgens de politie zou Chun zes Noord-Koreaanse tieners hebben misbruikt in de slaapzalen van het internaat. De rechter zei dat de predikant zijn misdaden uitvoerde vanuit “een positie waarin hij absolute invloed had”.

Vijf jaar cel

De Zuid-Koreaan ontkende in eerste instantie nog alles, maar werd uiteindelijk toch veroordeeld omdat de verklaringen die de slachtoffers aflegden “te consistent” waren en inhoud bevatten die “niet gezegd kan worden zonder persoonlijke ervaringen met de omstandigheden”. Hij werd schuldig bevonden aan vijf van de zes aanklachten.

De Zuid-Koreaan ontkende in eerste instantie nog alles, maar werd uiteindelijk toch veroordeeld omdat de verklaringen die de slachtoffers aflegden “te consistent” waren

Er was door de rechtbank eerst een straf van dertien jaar geëist, maar dat werden er dus maar vijf. Naast zijn gevangenisstraf werd hij ook veroordeeld tot 80 uur aangepaste behandeling voor daders van aanranding. Naast de gevangenisstraf mag Chun vijf jaar lang niet werken met kinderen, jongeren of mensen met een beperking.

Wereldberoemd

De Zuid-Koreaanse predikant haalde met zijn internaat het wereldnieuws. Het was meer dan eens het onderwerp van documentaires en artikels van onder andere de BBC, CNN en National Geographic. Chun werd ook vaak vergeleken met Oskar Schindler, een zakenman die tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 1.100 Joden redde. De veroordeling van “de Aziatische Schindler” kwam dan ook als een ware shock in Zuid-Korea.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer