Hartverwarmend: dokters brengen met succes babygorilla ter wereld via zeldzame keizersnede© KameraOne, Facebook

Hartverwarmend: dokters brengen met succes babygorilla ter wereld via zeldzame keizersnede

Dokters zijn erin geslaagd om een babygorilla ter wereld te brengen met een zeldzame keizersnede. Toen de verzorgers van Fort Worth Zoo in de Amerikaanse staat Texas merkten dat moeder Sekani vijf weken te vroeg zou bevallen en het dier tekenen vertoonde van zwangerschapsvergiftiging, schakelden ze een team van gynaecologen in. Die konden uiteindelijk met succes het leven redden van de piepjonge gorilla.

kmlo
Bron: Daily Mail, KameraOne

De ingreep dateert al van 5 januari, maar pas op 14 februari deelde de dierentuin het nieuws met de wereld. Kort na de geboorte leek moeder Sekani weinig interesse te tonen in haar baby. De jonge gorilla werd immers de afgelopen weken non-stop verzorgd door het personeel van de zoo. Toch bleken verschillende pogingen om de moeder en baby te herenigen tot niks te leiden. Inmiddels heeft het personeel de focus verlegd naar een andere vrouwelijke gorilla, Gracie, die mogelijk op termijn de rol van Sekani kan innemen.

De baby kreeg de naam Jameela, wat een knipoog is naar dokter Jamie Walker Erwin, die de operatie leidde. “Deelnemen aan de bevalling van Sekani’s baby via een keizersnede was een van de hoogtepunten uit mijn carrière”, vertelde ze. “Ik was verbaasd over hoe de anatomie van Sekani overeenkwam met die van mijn menselijke patiënten. De baby had een paar uur na de bevalling kritieke ademhalingsondersteuning nodig, maar nadien stabiliseerde ze heel goed.”

In de 115-jarige geschiedenis van de dierentuin is het nog maar de derde bevalling van een gorilla. Jameela is de eerste die ter wereld kwam via een keizersnede.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER