Direct naar artikelinhoud
Overzicht

‘Een deel van de teruggekeerde IS-vrouwen is geen moslim meer’: 9 topverhalen van de voorbije week

De topverhalen van afgelopen week.Beeld Eric de Mildt / Getty / Damon De Backer

Het nieuws van deze week gemist? We hebben negen De Morgen-verhalen van de voorbije week uitgekozen die u dit weekend kan lezen.

1. ‘Bijna 60 procent van de Vlaamse landbouwoppervlakte is voor veestapel. Slechts 5 procent voor groenteteelt’: de feiten na hevig boerenprotest

De boerenprotesten mogen dan even in hevigheid verminderd zijn en er mag dan wel een akkoord bereikt zijn, de discussies duren voort. Daarbij gaat de strijd vaak om grond, een schaars goed in Vlaanderen. Als je de verschillende actoren echter hoort, is het water veel minder diep dan het lijkt.

“Deze hele discussie kan worden vermeden door de veestapel geleidelijk aan af te bouwen. Dat inzicht wordt algemeen gedeeld door de experts in het veld en ik heb de indruk dat de geesten ook aan het rijpen zijn bij de boerenorganisaties zelf.”

Lees de volledige analyse.

Boerenprotest aan het Europees parlement, eerder deze maand.Beeld Franky Verdickt

2. Steeds meer jongeren laten Tinder en co. links liggen: ‘Het probleem: als ze te goed zijn, zijn ze meteen een klant kwijt’

“Hier een serieuze match vinden is net zo zeldzaam als de loterij winnen.”

“Ze laten je betalen, vervolgens zorgen ze ervoor dat je de app niet meer in kunt en de klantenservice doet alsof ze geen Nederlands kunnen lezen.”

Uit deze kleine bloemlezing van reviews op de beoordelingswebsite Trustpilot blijkt dat Tinder momenteel niet echt veel gebruikers gelukkig stemt. Op een gemiddelde van 3.075 reviews haalt de datingapp een score van 1,2 op 5, waarbij 1 het absolute minimum is. Steeds minder mensen doen beroep op een datingapp als Tinder. De tijd die gebruikers er doorbrengen is afgenomen, het aantal klachten is gestegen en de beurskoers neemt een duikvlucht. Hoe komt dat?

Lees het volledige achtergrondverhaal.

Beeld ter illustratie.Beeld ThinkStock

3. ‘Een deel van de teruggekeerde IS-vrouwen is geen moslim meer, maar gewoon dames die weer met korte rokjes rondlopen’

Weet je, het probleem is, en nu ga ik eens iets slechts zeggen: er zijn zo veel mensen die geld verdienen aan polarisering. Hoe meer polarisering, hoe beter voor hen. Kijk maar eens naar al die bureautjes die er ontstaan om gemeenten en organisaties te leren hoe ze met polarisering moeten omgaan.”

Boerenprotest, Gaza-betogingen, terreurdreiging en extreme partijen met de wind in de zeilen: het lijken ongezien gepolariseerde tijden. Toch niet, zegt Marion van San, houder van de leerstoel polarisering en radicalisering aan de UGent. “Maar het is hoog tijd voor actie.”

Lees het volledige interview.

Marion van San: ‘Polarisering is van alle tijden, maar de mate waarin het als een politiek probleem wordt gezien, verschilt.’Beeld Aurélie Geurts

4. Als tv-kijkend Vlaanderen je uitspuwt: ‘Mijn wereld stortte in en ik vroeg me af waarom we ons ingeschreven hadden’

Als mensen hun oogballen uit ergernis naar een nieuwe dimensie konden rollen, hadden de kijkers van Kamp Waes een avontuurlijk weekend. In de aflevering rond teamwerk kon Jan Syryn het niet laten om de anderen de les te spellen. De man aardde niet in de groep en moest daarom zijn biezen pakken.

Online spuien velen hun gal over de man. Syryn mag zo aansluiten in het rijtje van deelnemers aan tv-programma’s die met pek en veren werden overladen. “Overal waar we kwamen, werden we die eerste dagen aangesproken. Ik reed van de oprit en mensen staken hun middenvinger naar me op”

Lees het volledige achtergrondverhaal.

Jan Syryn van 'Kamp Waes' blijkt allesbehalve geliefd bij de kijkers, en kan wegen op de mentale gezondheid.Beeld Damon De Backer

5. Als Vlaams Belang zich vrolijk maakt, weet je hoe laat het is: ontslag Tom Meeuws slaat tweede deuk in links imago van Vooruit

Het plotse vertrek van Tom Meeuws zondag staat plots in een heel ander licht. Volgens verschillende bronnen binnen het Antwerps stadsbestuur maakte de oud-schepen van Sociale Zaken zich meermaals schuldig aan ongepaste en racistische taal. Zijn ontslag zou vooral door die onhoudbare situatie zijn ingegeven.

Het zorgt voor een nieuwe racismerel binnen Vooruit. Zitten de socialisten met een probleem richting de verkiezingen?

Lees de volledige analyse.

In een geschreven statement ontkent Meeuws dat de verhalen over zijn gedrag iets te maken hebben met zijn ontslag.Beeld Wouter Van Vooren

6. Zij begonnen met een open relatie: ‘Na een jaar was de relatie van mijn man voorbij en kreeg hij de kans om met een heleboel vrouwen te daten. Daar genoot hij zichtbaar van’

Waarom zou u de toegang tot uw hart aan één persoon voorbehouden als u uw genegenheid aan zoveel meer mensen kunt schenken? Open monogamie is dé nieuwe trend in datingland: in ongezien tempo verschijnen nieuwe boeken en datingapps die de niet-exclusieve liefde hartstochtelijk propageren. Maar hoe gelukkig word je echt van een open relatie? En hoe snel eindigt het in een rommeltje?

“Na een jaar was de relatie van mijn man voorbij en kreeg hij de kans om met een heleboel vrouwen te daten. Iets wat hij nog nooit had gedaan en waarvan hij zichtbaar genoot. Ondertussen zat ik vast in een duale monogame relatie, want mijn geliefde was er niet zo happig op dat ik ook lekker in het rond zou daten.”

Lees de volledige getuigenissen.

‘Een deel van de teruggekeerde IS-vrouwen is geen moslim meer’: 9 topverhalen van de voorbije week
Beeld Getty Images

7. Het ‘best bewaarde staatsgeheim van Kiev’ is geen geheim meer: Oekraïne rantsoeneert op luchtverdediging

Vrijwel elke nacht moeten inwoners van Kiev de schuilkelder in. Rusland voert sinds begin dit jaar aan de lopende band raket- en droneaanvallen uit op Oekraïense steden. Terwijl vorig jaar meer dan 80 procent van de aanvallen door het Oekraïense afweersysteem onderschept werd, is dat nu soms maar 50 procent.

Maar luitenant-kolonel Tom Simoens (Koninklijke Militaire School) heeft ook de indruk dat Oekraïne “rantsoeneert op luchtverdediging”. Als de kans op grote schade laag wordt geacht, proberen ze geen onderscheppingsraketten te verspillen, zegt hij.

Lees het volledige achtergrondverhaal.

Een torenflat in Kiev staat in lichterlaaie door brokstukken van neergehaalde raketten. 'Het is een loterij: de drone of raket moet altijd ergens neerkomen.'Beeld Getty Images

8. ‘Twee weken na laatste glas al tekenen van herstel’: relatie tussen alcohol en ongezonde darmen wordt steeds duidelijker

Een fris pintje of een lekker glas wijn kan een maaltijd beter doen smaken en de geest tot rust brengen. Maar wat doet alcohol met de triljoenen microben die in je darmen leven?

Over de interactie tussen alcohol en het darmmicrobioom zijn er heel wat zaken die we nog niet weten, aldus Lorenzo Leggio, arts-wetenschapper gespecialiseerd in alcoholgebruik en -verslaving, verbonden aan de Amerikaanse National Institutes of Health. Toch is het duidelijk dat een gezond microbioom essentieel is voor een goede spijsvertering, immuunwerking en darmgezondheid. Studies beginnen duidelijk te maken hoe drinken je darmen kan beïnvloeden en de voorlopige conclusie is.

Lees het volledige verhaal.

Het beschikbare onderzoek suggereert dat ongezonde darmen zelfs kunnen bijdragen aan de hunkering naar alcohol, zegt Jasmohan Bajaj, hepatoloog aan de Virginia Commonwealth University en het Richmond VA Medical Center.Beeld Getty Images

9. Echtpaar over uniek eiken huwelijk: ‘We zijn getrouwd om lang ­samen te blijven. Tot de laatste dag’

Deze Valentijnsdag zijn Eduard Cuyvers en Angeline Haeseldonckx 29.246 dagen getrouwd. Ze zijn het enige echtpaar in België dat al langer dan 80 jaar samen is, en hun liefde is nog lang niet op.

Of zij verwacht hadden dat ze de 80 jaar zouden halen, toen ze als verliefd jong stel op de fiets stapten die dag in januari? “Daarvoor zijn we getrouwd, hè, om lang samen te blijven?”, zegt Cuyvers tegen zijn vrouw. “Ja. Tot de laatste dag”, beaamt ze.

Lees de volledige getuigenis.

Angeline Haesel­donckx (98) en Eduard Cuyvers (100) leerden ­elkaar kennen in oorlogstijd.Beeld Damon De Backer