Eerste beelden van maanlander Odysseus tonen haarscherpe aarde

De Amerikaanse maanlander Odysseus die donderdag werd gelanceerd, heeft zijn eerste beelden uit de ruimte doorgestuurd. Naast foto's van de blauwe aardbol zit er ook een "selfie" bij van de maanlander zelf.

De Odysseus werd donderdagochtend gelanceerd in het Kennedy Space Center in Florida. De commerciële maanlander, die officieel de Nova C heet, is gemaakt door het Texaanse bedrijf Intuitive Machines.

Hij reisde mee met een Falcon 9-raket van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk. De beelden zijn gemaakt kort na loskoppeling van de raket.

Intuitive Machines klopt zich op de borst dat de maanlander nu al een primeur vast heeft - en dan gaat het niet om de foto's. "De vluchtleiding heeft met succes de eerste motor op vloeibare methaan en zuurstof opgestart in de ruimte", tweette het vrijdag. Dat is ook de technologie in de motoren van de (voorlopig nog experimentele) Starship-raket die SpaceX naar de maan én naar Mars hoopt te sturen.

De Odysseus vervoert onder andere 6 onderzoeksinstrumenten voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, een model voor een telescoop op de maan én een kunstwerk van Jeff Koons.

Als de Odysseus heelhuids op de oppervlakte van de maan landt, dan schrijft hij geschiedenis. Dan wordt het het eerste Amerikaanse ruimtetuig dat op de maan landt in meer dan 50 jaar, en het eerste privé-ruimtetuig tout court. Of dat ook lukt, weten we ten vroegste op 22 februari.

Meest gelezen