Seriemoordenaar Renaud Hardy moet actrice Veerle Eyckermans meer dan 200.000 euro schadevergoeding betalen

Mechelen -

De Mechelse seriemoordenaar Renaud Hardy moet Veerle Eyckermans, de actrice die aan een moordpoging ontsnapte, een schadevergoeding van 208.273,62 euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Antwerpen maandag beslist.

Op 7 maart 2018 veroordeelde het hof van assisen in Tongeren Renaud Hardy tot levenslang. Hardy was schuldig bevonden aan het plegen van twee moorden op de Mechelse Maria Walschaerts (82) in 2014 en Linda Doms (52) uit Hofstade in 2015, twee verkrachtingen met foltering en twee moordpogingen.

Actrice Veerle Eyckermans, onder meer bekend van reeksen als Kulderzipken Postbus X of Sara, overleefde in 2015 een aanval van Hardy in de tuin van haar woning in Hofstade. Ze kon onder een boom kruipen, zodat de slagen door de takken werden gebroken. Hardy vluchtte weg toen haar buurman Eyckermans te hulp schoot.

Posttraumatische stressstoornis

De feiten hakten er uiteraard hard in bij de actrice, die ook zelf getuigde op het assisenproces. “Ik heb anderhalf jaar niet kunnen werken. Ik durfde ook geen televisiewerk meer aan te nemen, omdat ik dan het gevoel had dat hij me vanuit de gevangenis alsnog kon begluren”, vertelde Eyckermans vijf jaar geleden in een interview aan onze zusterkrant Gazet van Antwerpen.

Naast de levenslange opsluiting werd Hardy in 2018 ook veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen aan alle burgerlijke partijen. Om de schade correct te begroten, werd een gerechtsdeskundige aangesteld die onder meer Eyckermans moest onderzoeken. Uit het verslag van de deskundige blijkt dat een volwaardige carrière als actrice voor Eyckermans onmogelijk is geworden, als gevolg van een posttraumatische stressstoornis.

De correctionele rechtbank in Antwerpen deed maandag een uitspraak in de zaak en veroordeelde Hardy tot het betalen van 208.273,62 euro aan Veerle Eyckermans.

(sare, jtp)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer