© ©Patrick Zachmann / Magnum Phot

Europa lanceert militaire operatie in Rode Zee om schepen te beschermen

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben beslist om een militaire operatie op te zetten in de Rode Zee en andere wateren, om schepen te beschermen die er aangevallen dreigen te worden door Houthi-rebellen.

gjs

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigde het initiatief aan op X. “Europa zal de vrijheid van navigatie in de Rode Zee garanderen, samen met onze internationale partners. Naast de crisisrespons is het een stap in de richting van een sterkere Europese aanwezigheid op zee om onze Europese belangen te beschermen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Duitse buitenlandminister Annalena Barbock had vanmorgen bij aankomst in Brussel al gepleit voor een Europees ingrijpen in de Rode Zee. Duitsland doet dat zelf al: het stuurde het 143 meter lange fregat Hessen met 250 soldaten aan boord al naar daar. Het is evenwel nog onderweg.

In de Rode Zee worden commerciële schepen sinds de escalatie van de oorlog in Gaza in oktober continu onder vuur genomen door Houthi-rebellen vanuit Jemen. De route via de Rode Zee en het Suezkanaal is nochtans erg belangrijk voor de koopvaardij, dus de Houthi-aanvallen hebben zich internationaal al laten voelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer