Justitie

Actrice Veerle Eyckermans krijgt ruim 200.000 euro schadevergoeding van seriemoordenaar Renaud Hardy

De Mechelse seriemoordenaar Renaud Hardy (61) moet actrice Veerle Eyckermans 208.273,62 euro schadevergoeding betalen. Dat heeft de correctionele rechtbank van Antwerpen maandag beslist. Eyckermans overleefde negen jaar geleden een moordpoging van Hardy.

blg

Het hof van assisen in Tongeren veroordeelde Renaud Hardy in maart 2018 tot levenslang en vijftien jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank voor de moorden op Maria Walschaerts (82) in Mechelen en Linda Doms (52) in Hofstade, twee verkrachtingen met foltering, en twee moordpogingen, waaronder die op Veerle Eyckermans.

De actrice, onder meer bekend van Postbus X, werd op 14 februari 2015 aangevallen in haar tuin in Zemst. Hardy ging haar met een stok te lijf, maar ze kon wegkruipen onder een boom. Toen een buurman haar te hulp schoot, vluchtte de seriemoordenaar weg. Ze raakte zwaargewond, maar overleefde.

Posttraumatische stressstoornis

Naast de levenslange opsluiting werd Hardy in 2018 ook veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen aan alle burgerlijke partijen. Om de schade correct te begroten, werd een gerechtsdeskundige aangesteld die onder meer Eyckermans moest onderzoeken. Uit het verslag van de deskundige blijkt dat een volwaardige carrière als actrice voor Eyckermans onmogelijk is geworden, als gevolg van een posttraumatische stressstoornis.

Eyckermans kreeg destijds al een provisionele schadevergoeding van 30.000 euro toegekend. De rechtbank kende haar nu een schadevergoeding van 208.273,62 euro toe. Hardy, die volgens het vonnis in de gevangenis van Merksplas verblijft, was niet aanwezig op de zitting. Eyckermans evenmin.