Ruim kwart van Belgen rijdt met elektrische fiets

© Getty Images

De elektrische fiets wint terrein. Ruim een op de vier Belgen (28 procent) gebruikte er in 2023 één. Een jaar geleden was dat nog 24 procent. Dat blijkt dinsdag uit een enquête van de FOD Mobiliteit bij 6.240 landgenoten tussen 18 en 79 jaar oud.

Vooral buiten de steden is de opmars opvallend: de regelmatige Vlaamse fietser die buiten een grote stad woont, gebruikt nu vaker een elektrische dan een niet-elektrische fiets. Daarnaast geeft 13 procent van de Belgen met een gewone fiets aan erover na te denken een elektrisch exemplaar aan te schaffen.

Verder blijven de mobiliteitstrends grotendeels ongewijzigd. De meest gebruikte vervoerswijzen blijven verplaatsingen te voet (96 procent) en met de auto (94 procent). Meer dan de helft van de bevolking gebruikt die minstens drie keer per week.

De twee populairste alternatieven zijn het openbaar vervoer (67 procent) en de fiets (57 procent). Achter die gemiddelden gaan wel grote verschillen schuil. Er wordt veel meer gefietst in Vlaanderen (76 procent) dan in Brussel (37 procent) en Wallonië (31 procent). Het openbaar vervoer is dan weer populairder in de steden. 57 procent van de Brusselaars maakt er minstens een keer per week gebruik van, ten opzichte van 18 procent van de Vlamingen en de Walen.

De BeMob-enquête van de FOD Mobiliteit werd uitgevoerd tussen maart en december 2023 bij een panel van 6.240 respondenten tussen de 18 en 79 jaar oud.

Lees meer over:

Partner Content