Hunter Biden.© AP

FBI-informant kreeg leugen over omkoping Bidens van Russen en “veroorzaakte rechtszaken” tegen Hunter Biden

De voormalige FBI-informant die valselijk beweerde dat Hunter en Joe Biden omgekocht waren, zou dat verhaal van een Russische inlichtingenbron hebben gehoord. Volgens Hunter Biden zijn de rechtszaken tegen hem het gevolg van die leugen.

adb
Bron: Reuters, Bloomberg, Guardian, CNN

Alexander Smirnov werd vorige week opgepakt en aangeklaagd voor het afleggen van een “valse verklaring” en het creëren van “een vals en fictief document” in verband met een FBI-onderzoek.

Volgens de aanklagers in de zaak tegen de voormalige FBI-informant heeft Smirnov “uitgebreide en extreem recente” contacten met buitenlandse actoren. Smirnov zou de FBI verteld hebben dat hij uitvoerig contact had met vier Russische topambtenaren, van wie twee “de hoofden zijn van de entiteiten die ze vertegenwoordigen”. Dat staat in rechtbankdocumenten die de aanklagers dinsdag indienden. Het zou gaan om Russische spionnen, hooggeplaatste inlichtingenagenten of aanvoerders van Russische huurmoordenaars.

Alexander Smirnov (links) verlaat de rechtszaal.© AP

In een ondervraging zou Smirnov vorige week toegegeven hebben dat functionarissen gelinkt aan de Russische inlichtingendiensten betrokken waren in het hem bezorgen van een verhaal over Hunter Biden. De impact van de leugens “worden tot op vandaag gevoeld”, aldus de aanklagers.

Impeachment en zaken tegen Hunter

De voormalige FBI-informant had valselijk aan de FBI beweerd dat leidinggevenden van het Oekraïense energiebedrijf Burisma Holdings hem vertelden dat ze Hunter Biden hadden ingehuurd om “ons, via zijn vader, te beschermen tegen allerlei problemen”. Burisma-leidinggevenden zouden Joe en Hunter Biden elk 5 miljoen dollar betaald hebben toen Joe Biden vicepresident was, zodat zijn zoon een strafrechtelijk onderzoek naar het bedrijf “via zijn vader zou afhandelen”.

Het is onder meer op basis van die verklaringen dat de Republikeinen een impeachment-onderzoek begonnen naar Joe Biden wegens vermeende corruptie en machtsmisbruik.

Het impeachment-onderzoek tegen Joe Biden was onder meer gebaseerd op de bewering over omkoping.© Pool/ABACA

Hunter Bidens juridisch team argumenteerde dinsdag bovendien dat de leugens van Smirnov de intrekking van een schikking met hun cliënt veroorzaakten, en leidden tot de rechtszaken tegen hem wegens belastingontduiking en verboden wapenbezit. De “belachelijke” verklaringen van Smirnov blijken de zaken “geïnfecteerd” te hebben, volgens Bidens advocaten. Speciaal aanklager David Weiss was Smirnov te lang gevolgd in zijn “konijnenhol van leugens”. Weiss is ook de aanklager in de zaak tegen Smirnov.

De schikking die oorspronkelijk getroffen was met Hunter Biden om een rechtszaak te vermijden, zou uiteengevallen zijn omdat Smirnovs beweringen over omkoping onderzocht werden, die intussen vals zijn gebleken.

“Nog leugens die verkiezing kunnen beïnvloeden”

Volgens de aanklagers in de zaak-Smirnov heeft de ex-informant ook “actief nieuwe leugens verspreid die een impact kunnen hebben op Amerikaanse verkiezingen” nadat hij eind vorig jaar meerdere keren Russische spionnen en inlichtingenagenten ontmoette. Zo zou hij in september 2023 aan de FBI beweerd hebben dat Hunter Biden telefoontjes pleegde in een hotel in Kiev dat gecontroleerd en afgeluisterd wordt door de Russen, die zo chantagemateriaal tegen prominente Amerikanen proberen te verzamelen. Federale agenten wisten dat het verhaal vals was omdat Hunter Biden “nooit naar Oekraïne is gereisd”, klonk het.

“En zo gaan de inspanningen van Smirnov voort om desinformatie te verspreiden over een kandidaat van een van de twee voornaamste partijen in de Verenigde Staten”, aldus het team van speciaal aanklager Weiss.

De aanklagers argumenteerden dat zijn buitenlandse contacten een serieus risico betekenden dat Smirnov zou kunnen proberen te vluchten naar het buitenland “om verantwoordelijkheid voor zijn acties te ontlopen”. Daarom zou Smirnov in de cel moeten blijven, klonk het. De rechter volgde die argumentatie niet en stond dinsdag een voorwaardelijke vrijlating toe in afwachting van het proces.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer