Moeder Navalny sleept Russische overheid voor rechter om lichaam overleden zoon te kunnen zien

De moeder van de overleden Aleksej Navalny stapt naar de rechtbank omdat ze het lichaam van haar zoon nog steeds niet kunnen zien heeft. Dinsdag had ze ook al een videoboodschap, gericht aan Vladimir Poetin, de wereld ingestuurd.

gjs

Lyudmila Navalnaya was na het overlijden van haar zoon naar de afgelegen strafkolonie getrokken waar hij zijn laatste adem uitblies, maar sinds ze er zaterdag arriveerde heeft ze zijn lichaam nog niet kunnen zien. Daarom stapt ze nu naar de rechtbank. Ze hoopt de autoriteiten langs die weg te kunnen dwingen om zijn lichaam vrij te geven.

LEES OOK. Moeder van Navalny richt zich in video tot Poetin: “Geef me het lichaam van mijn zoon, zodat ik hem waardig kan begraven”

Een snelle oplossing hoeft ze niet te verwachten. De hoorzitting is vastgelegd op 4 maart, binnen twee weken dus. De behandeling van de klacht zal achter gesloten deuren plaatsvinden, meldt het door de staat gecontroleerde Russische nieuwsagentschap TASS woensdag. De autoriteiten van het Russische regime hadden de nabestaanden van Navalny eerder laten weten dat ze het lichaam, omwille van een “chemisch onderzoek”, nog twee weken niet mogen zien.

Navalny kwam vorige week om in een Siberisch strafkamp boven de noordpoolcirkel. De Kremlin-criticus was op het moment van zijn overlijden 47 jaar. Hij overleefde al eens een gifaanslag in 2020 en zat in het strafkamp voortdurend in isolatie. Ondanks internationaal protest weigeren de autoriteiten in Moskou het lichaam van Navalny vrij te geven. Navalny’s team, dat het regime van president Vladimir Poetin beschuldigt van moord, vermoedt een doofpotoperatie.

LEES OOK. Zijn grootste politieke tegenstander is dood, maar met de vrouw van Navalny heeft Poetin er een nieuwe kwelduivel bij

De moeder van Navalny, Ljudmila Navalnaya, riep Poetin dinsdag in een persoonlijke boodschap op om het lichaam van haar zoon zo snel mogelijk vrij te geven, om hem te kunnen begraven. Het Kremlin gaf geen reactie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER