3 keer per dag deze Koreaanse lekkernij eten zou volgens nieuw onderzoek helpen om buikvet te verliezen: klopt dat?
Goed nieuws voor wie fan is van de Aziatische of specifieker de Koreaanse keuken. Uit een nieuw, grootschalig onderzoek blijkt dat kimchi, een gefermenteerde groentendelicatesse, zou helpen in de strijd tegen overtollig buikvet. Is dat echt zo en hoe werkt dat dan? Diëtist Michaël Sels en voedingwetenschapper Amandine De Paepe leggen het uit: “Kimchi kan je darmflora verbeteren.”
Uit onderzoek bleek al eerder dat kimchi bevorderend is voor je spijsvertering en je geheugen. Een nieuwe, grootschalige studie van de Chung Ang universiteit in Zuid-Korea - uitgevoerd bij 115.000 Koreanen ouder dan 40 jaar - toont nu aan dat drie porties (50 gram) kimchi eten per dag bovendien de hoeveelheid vet rond je buik kan verminderen en zo mogelijk ook het risico op diabetes verlaagt. Maar wat zorgt juist voor die gezondheidsvoordelen?
Gezonde darmen
“Kimchi is een Koreaanse specialiteit die bestaat uit voornamelijk gefermenteerde kool, wortelen, gember, knoflook en pikante kruiden”, begint voedingwetenschapper Amandine De Paepe. “Je plaatst dat in een bokaal met water en zout en sluit dat af. Door het feit dat er geen zuurstof aan kan, worden de plantensuikers omgezet naar levende melkzuurbacteriën en koolstofdioxide. De grote voordelen van kimchi zitten hem in die melkzuurbacteriën, want ze zijn rijk aan probiotica.”
“In onze buik zit een hele dierentuin aan micro-organismen, ons microbioom. De juiste hoeveelheid en de samenstelling ervan kan inderdaad een aantal gezondheidsvoordelen hebben”, vult diëtist Michaël Sels aan. “De massale aanwezigheid van probiotica in kimchi zorgt daarvoor. Een gezond en divers microbioom verbetert mogelijk je vertering, wat dan weer een impact kan hebben op je gewicht”, aldus de diëtist. “We zien bij een dieet bestaande uit veel gefermenteerde voeding eveneens een grotere aanwezigheid van de Akkermansia-bacterie. Ook deze wordt in onderzoeken gelinkt aan een gezonder gewicht”, voegt De Paepe nog toe.
De stofjes die de gezonde bacteriën in kimchi afscheiden, hebben mogelijk een effect op ons denken. En het is ons brein dat onze ‘sugar cravings’ bepaalt.
“Kimchi zit bovendien niet enkel boordevol goede, levende bacteriën, maar ook vol vezels en dus prebiotica. Dat is de voeding voor die dierentuin in onze buik”, gaat Sels verder. “Die gunstige bacteriën scheiden zelf ook stofjes af, deze noemen we postbiotica. Het versterkend effect van kimchi zit in die drie zaken tezamen: pre-, pro- en postbiotica. Eén plus één plus één is in dit geval dus niet drie, maar zelfs vier.”
Van je darmen naar je hersenen
Maar de voordelen kunnen zelfs nog iets verder gaan dan louter een gezond gewicht, bevestigen de experten. “Zo hebben de stofjes die de gezonde bacteriën in kimchi afscheiden mogelijk ook een effect op ons denken. Dit wordt ook wel de gut brain axis (de verbinding tussen onze hersenen en onze darmen, red.) genoemd. En het is net ons brein dat onze sugar cravings, opwellingen van stress-eten en ons honger- én verzadigingsgevoel bepaalt”, weet Sels.
“Er zijn zelfs studies die een direct verband tonen tussen een gevarieerd darm-microbioom en ons mentale welzijn”, zegt De Paepe. “Mensen met burn-out of een depressie moeten daarom extra aandacht besteden aan gezonde voeding en een gevarieerde darmflora. Kimchi zou dus een mooi toevoeging aan hun dieet kunnen zijn.”
(Lees verder onder de foto)
Val je dan sneller of meer af als je plots veel kimchi eet?
“Neen”, zegt voedingswetenschapster De Paepe. “Je zal je gehele eetpatroon moeten aanpassen, enkel zo bekom je een divers darmflora rijk aan probiotica. Als je ongezond en bewerkt voedsel blijft eten, maar daarbovenop wel kimchi eet, ga je geen effect merken.”
“Let wel, kimchi is ook zoutrijk. Eet alles dus met mate is mijn boodschap. Maar in combinatie met beweging en de toevoeging van veel andere soorten groenten zal het eten van gefermenteerde voeding zoals kimchi later wél een positievere impact kunnen hebben op je gewicht.”
Het sleutelwoord bij al deze gezondheidsvoordelen is wel het woordje ‘mogelijk’, benadrukt Sels nog. “We weten nog niet helemaal zeker welk heil er in de Koreaanse specialiteit schuilt en welk mechanisme er precies achter zit. Wat we wel zeker weten is dat er geen slechte of gevaarlijke dingen in zitten. Mensen kunnen dus met een gerust hart meer probiotica eten ofwel voeding die bevorderend is voor je darmflora. Dat hoeft geen kimchi te zijn. Wie meer gefermenteerde voeding wil eten, kan ook gewoon met zuurkool beginnen. Dat is de Vlaamse variant en kan je makkelijk in huis halen”, tipt Sels nog.
Lees ook:
Noors dieet is in opmars: “Even gezond als mediterrane keuken”, maar wat ligt er dan op je bord? (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vtwonen
Schoonmaken met scheerschuim? Voor deze tien plekken - van de oven tot het toilet - is het een tovermiddel
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zo lang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” -
PREMIUM
De 7 suggesties van chef Dominique Persoone: “De Libanese keuken is héél vriendelijk voor je budget”
Dominique Persoone roert zelf graag in de potten, maar schuift minstens even graag zijn voeten onder tafel in een goed restaurant. Maar waar doet hij dat het liefst? De chef tipt zijn zeven favoriete eetadressen. En opvallend: de chocolatier bestelt zelden een dessert. “Nu ik chocolatier ben, wil ik na de werkuren een goed stuk vlees en stevige, hartige gerechten.” -
-
Jobat
Wie krijgt vakantiegeld? Om welk bedrag gaat het? En wanneer wordt het uitbetaald?
-
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
Waarom heb je niet veel honger na een intensief sportmoment, maar méér honger de dag erna?
Of je nu gisteren de 10 miles in Antwerpen liep of een ander sportdoel achter de rug hebt: misschien heb je gemerkt dat je na dat intensieve sportmoment niet meteen honger had. Is dat normaal? En wat eet je dan best om te herstellen? Sportdiëtiste Britt Lambrecht van wielerploeg Lotto Dstny en groepspraktijk Vitori legt uit hoe dat komt en wat je best toch eet vóór, na en tijdens zo’n zware fysieke inspanning. -
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
-
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
-
Zo voorkom je dat je tomatensaus te zuur of bitter smaakt: “Dit trucje zorgt voor het lekkerste resultaat”
Iedereen die zich al eens aan tomatensaus waagt, kent het probleem: vaak smaakt je saus te zuur en soms zelfs bitter. Nochtans is er een eenvoudige foodhack om dit te voorkomen. De Antwerps-Italiaanse chef Luna Trapani verklapt dit trucje én vertelt hoe echte Italianen tomatensaus maken. “Dit zorgt voor balans in je saus.” -
Livios
Last van de tuinomheining van je buren? Dit zijn de regels omtrent vergunning, plaatsing en onderhoud
Wil je jouw tuin omheinen met een tuinafsluiting? Of heeft je buur dat gedaan en ben je daar niet helemaal tevreden mee? Bouwsite Livios legt uit hoe de vork precies aan de steel zit wat betreft dit - soms heikel - onderwerp. -
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”