© Karel Hemerijckx

Genkse kebabfamilie erbij gelapt door zwart schaap? Donderdag kennen ze straf in drugsdossier

Genk -

Vijf ton cocaïne kwam ons land binnen via dekladingen van een Genkse kebabfamilie. De ondernemers haalden het zwarte schaap van het gezin binnen in hun vleesproducerend bedrijf en dreigen nu veroordeeld te worden in een drugszaak met topgangster Bolle Jos.

Donderdag krijgen de Genkse powerlady en haar oudste zoon, zaakvoerders van een bekend bedrijf gespecialiseerd in kebabvlees, hun straf te horen in een omvangrijk drugsonderzoek. In totaal werden er acht drugstransporten via de haven van Antwerpen blootgelegd, goed voor in totaal ruim 5 ton waarvan 2,5 ton, met een waarde van 57 miljoen euro, niet onderschept werd. Bij de transporten kwam het Genkse vleesbedrijf van de familie in beeld. Zo werd er op 26 januari 2021 in Antwerpen 2,3 ton cocaïne onderschept tussen een lading koffiebonen. De containers kwamen van Brazilië en werden verzonden naar de Genkse firma.

“Alles kwijtgespeeld”

“Ik ben gekloot door mijn eigen broer. Ik vertrouwde hem voor honderd procent”, sprak de huilende zaakvoerder (44) van het bedrijf tijdens de zitting eind vorig jaar. Hij en zijn moeder hadden jongste zoon en broer Suleyman D. bij het bedrijf gehaald. Het zwarte schaap van de familie bleek zich echter op te houden in het zware drugsmilieu. De voortvluchtige Nederlandse topgangster Bolle Jos Leijdekkers (33) is daar het bewijs van. Hij staat eveneens op de lijst van beklaagden en riskeert een veroordeling bij verstek.

De 67-jarige moeder van Suleyman switchte eerder in de Tongerse rechtszaal van kwaadheid naar tranen toen ze haar versie bracht voor de rechter. “Ik werk al 45 jaar, ik ben een ondernemer, maar door deze zaak ben ik alles kwijtgespeeld”, zei ze. “Als moeder heb ik mijn kind een kans willen geven. Ik had nooit durven denken dat ik vandaag in deze positie voor u zou staan. Ik was helemaal niet op de hoogte. Mensen die mij kennen, weten hoe ik echt ben. Dat maakt dat ik nog met opgeheven hoofd over straat kan lopen.”

Valies van Rotterdammer

Suleyman vervalste e-mailadressen en communiceerde als zijnde de CEO van het bedrijf. Hij kocht in naam van het bedrijf onder meer dekladingen koffie en houtskool aan. Het onderzoek startte nadat in december 2020 de valies van en Rotterdammer (38) werd onderschept. Daar zat 10.000 euro cash in en gsm-onderzoek wees richting de Antwerpse haven. Gekraakte SKY-communicatie deed de rest.

Meester Walter Damen gaf tijdens de behandeling toe dat Suleyman grote fouten had gemaakt en zijn familie meesleurde in het verhaal. Weliswaar zonder slechte bedoelingen. “Hij wilde tonen dat hij ook succesvol kon zijn.” Hij riskeert donderdag een celstraf van 5 jaar, maar verblijft intussen wel in Turkije nadat hij aan de voorhechtenis in Lantin een trauma had overgehouden… Voor zijn moeder en broer werd elk 18 maanden cel en geldboetes van 2.400 euro gevraagd. (ppn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer