© ATV

Antwerps schepen Erica Caluwaerts (ex-Open VLD) komt met nieuwe partij: Onafhankelijke Liberalen Antwerpen (OL-A)

Antwerpen -

Onafhankelijke Liberalen Antwerpen (OL-A). Zo heet de nieuwe, politieke partij van Antwerps schepen Erica Caluwaerts. Ze stelde haar partij woensdagavond voor, net als een charter voor haar liberaal verhaal.

Jan Stassijns

LEES OOK. Antwerps schepen Erica Caluwaerts stapt uit Open Vld na kritiek ex-medewerkers, partij vraagt om ontslag te nemen

LEES OOK. Erica Caluwaerts blijft schepen en Open Vld stapt uit Antwerpse meerderheid

Antwerps schepen Erica Caluwaerts keerde in oktober vorig jaar Open VLD de rug toe, nadat verschillende ex-kabinetsmedewerkers hadden geklaagd over de toxische werksfeer en het amateurisme op haar kabinet. Op het partijbestuur van de partij in oktober 2023, waarin ze haar vertrek aankondigde, gaf ze ook te kennen met een nieuwe, liberale beweging te beginnen.

Een maand later gaf Caluwaerts te kennen dat al zeventig mensen interesse toonden in wat ze een “ethisch, progressieve en economisch liberale beweging“ noemde.

Woensdagavond kreeg die beweging ook een naam en logo: Onafhankelijke Liberalen Antwerpen (OL-A). Ze stelde haar partij voor in De Serre, in de Lange Gasthuisstraat in hartje Antwerpen.

Partijcharter

Ze stelde er ook het charter voor van de partij. “Voor de mens, die er iets meer van wil maken in de vrije wereldstad van morgen, waarbij een strijd wordt gevoerd voor het behoud van onze vrijheden”, zegt Caluwaerts. “We zijn onze vrijheden al zo gewoon, dat we niet meer beseffen dat we ze morgen weer kwijt kunnen zijn.”

Het charter roept op tot excellent onderwijs, een neutrale overheid, de bescherming van privacy, minder regels voor mens en ondernemer, maar ook meer keuzevrijheid wat betreft mobiliteit. De vrijheid van kunst krijgt ook een prominente plaats. “Kunst is het enige wat de wereld kan redden”, aldus Caluwaerts.

OL-A trekt bij de lokale verkiezingen in oktober naar de kiezer in de stad Antwerpen. Of de nieuwe partij ook in de districten zal opkomen? Voorlopig niet, al sluit Caluwaerts dat niet uit. “De eerste stappen zijn genomen”, zegt Caluwaerts. “De naam, het logo en het charter staan er. Nu werken we hard aan de partijpunten met zij die er iets meer van willen maken.”

www.ol-a.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gemeenteraadsverkiezingen 2024