© TV Oost

Fusienaam ‘Beveren Waas’ afgekeurd: Zwijndrecht en Kruibeke niet opgezet met Beverse houding

Beveren Waas zal voorlopig niet de naam worden van de nieuwe fusiegemeente tussen Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht. De gemeenteraad van Zwijndrecht keurde de naam met een grote meerderheid af. Vooral de manier waarop Beveren Waas werd gekozen, stootte menig raadslid tegen de borst.

Dieter Verschooren, blg

Exact een week nadat Beveren Waas werd voorgesteld als naam voor de nieuwe fusiegemeente tussen Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht, is die naam alweer afgeketst door de Zwijndrechtse gemeenteraad. Met 19 van de in totaal 24 stemmen tegen Beveren Waas als naam was de gemeenteraad zeer duidelijk tegen de naam.

Ook de inwoners van Zwijndrecht waren niet happig op Beveren Waas als nieuwe naam, want maar liefst 80 procent van de stemmers koos voor Scheldewaas tijdens de bevraging.

LEES OOK. Van ‘Zeverbeke’ tot ‘zolang de dorpen hun naam maar houden’: dit vinden inwoners van naam nieuwe fusiegemeente

Werkwijze

Vooral de manier waarop Beveren Waas werd gekozen als naam voor de fusiegemeente stootte menig raadslid tegen de borst. Die naam werd voorgesteld door de stuurgroep, die zich bezighoudt met de concrete uitwerking van de fusie. Maar daar loopt het volgens heel wat Zwijndrechtse én Kruibeekse leden niet van een leien dakje.

Met name de Beverse leden van de stuurgroep zouden daar hun wil doordrukken. “We zullen toch eens een hartig woordje moeten spreken met de stuurgroep over de manier waarop daar beslissingen worden genomen en afspraken worden gemaakt”, zegt Zwijndrechts schepen Steven Vervaet (Groen).

LEES OOK. Nieuwe fusiegemeente Beveren Waas zou groter worden dan Antwerpen, maar annexatie van Borsbeek steekt er stokje voor

Bevers burgemeester Marc Van de Vijver, Kruibeeks burgemeester Antoine Denert en Zwijndrechts schepen Bruno Byl moeten terug naar de tekentafel.© dvk

Burgemeester van Beveren

Schepen Vervaet noemt Bevers burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) bij naam als de doorslaggevende factor bij zowat elke beslissing en heeft niet het gevoel dat Zwijndrecht en Kruibeke veel in de pap te brokken hebben. Dat gevoel wordt blijkbaar gedeeld door veel raadsleden in Zwijndrecht, zo bleek tijdens de gemeenteraad.

“Uit mijn eigen ervaring blijkt dat zowat niemand in de stuurgroep het eens was over de manier waarop Beveren Waas tot stand is gekomen als nieuwe naam, en daarom stem ik tegen”, zegt raadslid Rudi Hendrikx (Vlaams Belang).

“De naam Beveren Waas mag nog even in de kast”, zo sprak de voorzitter van de gemeenteraad Guido Weyns na de stemming. De zoektocht naar een naam voor de fusiegemeente gaat verder.

LEES OOK. “Hypocrisie ten top”: Zwijndrechtse burgemeester stuurt zijn kat naar onthulling naam nieuwe fusiegemeente

LEES OOK. “Lafaards!”: goedkeuring van fusie met Beveren en Kruibeke komt hard aan bij Zwijndrechtenaren

Burgerbeweging Hart Voor Zwijndrecht: “Krachtig signaal”

De goedkeuring van de fusie met Beveren en Kruibeke kwam hard aan bij heel wat Zwijndrechtenaren.© Joris Herregods

Burgerbeweging Hart Voor Zwijndrecht vroeg na de onthulling de resultaten op van de bevraging naar een nieuwe gemeentenaam.

De actiegroep zegt dat 86 procent van de stemgerechtigden niet heeft deelgenomen aan de bevraging: Een “krachtig signaal” tegen de fusie, klinkt het. Maar uit de cijfers blijkt vooral dat in Zwijndrecht nog geen twintig procent heeft gekozen voor de naam “Beveren Waas”. 80 procent koos voor het alternatief ‘Scheldewaas’.

Maar de fusie kreeg destijds wel degelijk groen licht in Zwijndrecht, al was dat via een wisselmeerderheid. In de Zwijndrechtse gemeenteraad stemden donderdag 3 leden voor, 9 tegen, één gemeenteraadslid heeft zich onthouden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen