Hallucinante beelden tonen hoe auto tussen slagbomen slalomt en nét botsing met trein vermijdt

Heule -

Een wagen zigzagde afgelopen zondag doorheen een gesloten overweg op de spoorlijn Kortrijk-Brugge in de Izegemsestraat in Heule. Een ongeval werd net vermeden. “Dit krijg je toch niet meer uitgelegd”, zegt Thomas Baeken van Infrabel. Hij roept nogmaals op om te stoppen.

Kris Vanhee

Het incident deed zich voor op de spoorlijn Kortrijk-Brugge, ter hoogte van de spoorwegovergang in de Izegemsestraat op de grens van Heule met Kuurne en Lendelede. Op de beelden is te zien hoe een wagen uit de richting van Kuurne komt, de rode lichten en de neergelaten slagbomen negeert en doorrijdt. Op dat moment komt er een trein uit de richting van Ingelmunster. Een botsing is op een haar na vermeden.

“Hallucinant”, zegt Thomas Baeken van Infrabel. “De trein en de auto missen elkaar op een haar na. Dit kon heel slecht afgelopen zijn. Zaten er naast de bestuurder ook kinderen in de auto? Waarom brengt iemand zijn en andere levens in gevaar?”

Infrabel hamert al jaren op het stopsein aan de spooroverweg. “Rood is rood”, zegt Baeken. “Het kan toch niet eenvoudiger zijn? Spaar je daarmee enkele minuten uit? Dit kan het toch niet waard zijn? De snelheid van een aankomende trein is vaak hoger dan je inschat. Jaarlijks komen mensen om het leven door het stopsein te negeren. Zijn we in ons land hardleers? Waarom blijven mensen dit doen?”

LEES OOK. We blijven maar gesloten overwegen oversteken: “Het ongeval was nog niet afgehandeld of er negeerde weer iemand de slagbomen”

Sensibilisering

Baeken kan er zich over opwinden. Onlangs nog liet Infrabel weten dat er LED-strips zouden aangebracht worden op de slagbomen. Er komt ook een noodnummer. Er wordt voortdurend op gehamerd. “Wij doen het mogelijke om ook jongeren te sensibiliseren, trekken naar scholen. Wie slalomt door de slagbomen begaat trouwens een zware verkeersovertreding van categorie 4. De boete kan hoog oplopen. Ik kan het maar blijven herhalen. Stop alsjeblief als het rood is.”

Een boete van categorie 4 kan oplopen tot 2.750 euro plus een verbod tot sturen. In 2023 liep het 31 keer dodelijk verkeerd bij wie de spoorweg dwarste bij rood. Op 7 november 2023 was er in Wervik nog een hallucinant verhaal met een fietser, die ook net niet onder de trein belandde. De beelden komen van een technische camera van Infrabel.

LEES OOK. Ontluisterende beelden tonen hoe fietser (15) die slagbomen negeert aan de dood ontsnapt bij aanrijding door trein

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER