Ga naar de inhoud

Ongeziene trainerscarrousel schudt de kaarten in het volleybal: "Plots valt alles samen"

 vr 23 februari 2024 17:43

Maar liefst 6 van de 9 teams in de eerste klasse van het mannenvolleybal hebben nog voor het einde van de reguliere competitie al een trainerswissel aangekondigd. Waarom draait de trainerscarrousel net nu op volle toeren? Sporza Daily onderzoekt wat erachter zit.

"In de pakweg 25 jaar dat ik het volleybal volg, heb ik dit nog nooit gezien." Marc Willems, oud-Sporza-journalist en kenner van het Belgische volleybal, kan haast niet geloven wat er de laatste weken aan de gang is.


Maar liefst 6 van de 9 profclubs bij de mannen kondigden de voorbije weken een trainerswissel aan. En dat nog voor het einde van de reguliere competitie. 


"Ook Dominique Baeyens (voormalig bondscoach, red.), wiens geheugen nog enkele jaren verder gaat dan dat van mij, zegt dit nog nooit meegemaakt te hebben", vertelt Willems in onze Sporza Daily.

 

"En ook zo vroeg op het seizoen ... De eerste fase van de competitie wordt pas dit weekend afgerond, dus het moet eigenlijk allemaal nog beginnen."

Domino-effect

Wat zit er achter dat komen-en-gaan van coaches? "Er zijn natuurlijk sommige puzzelstukjes die gevallen zijn door omstandigheden", duidt Willems.


"Kris Eyckmans wordt de nieuwe technisch directeur van Volley Vlaanderen, die stopt daarom bij Haasrode-Leuven. Hendrik Tuerlinckx gaat hem opvolgen, dat stond al een poos vast."


"Maaseik speelt alweer een heel wisselvallig seizoen, dus ook dat stond al wat in de sterren geschreven dat Fulvio Bertini daar niet zou blijven."


"Johan Verstappen gaat dan weer weg bij Gent, dat volgend seizoen bespaart. Wannes Rosiers, coach van Guibertin, stopt dan weer omdat hij de combinatie met zijn werk en gezin niet meer ziet zitten."


"Het zijn allemaal verschillende factoren die spelen, maar die nu om een of andere reden samenvallen op hetzelfde moment. Sommige trainerswissels staan los van elkaar, andere komen dan weer door een domino-effect."

Voormalig Red Dragon Hendrik Tuerlinckx wordt de nieuwe coach bij Haasrode-Leuven.

Duidelijkheid op transfermarkt

Toch is toeval niet de enige factor, zegt Johan Devoghel, algemeen manager van Aalst. Hij zag zijn trainer Christophe Achten vertrekken naar Duitsland en haalde Menen-coach Frank Depestele als vervanger.


"Alles start tegenwoordig almaar vroeger. Managers beginnen nu al in januari spelers aan te bieden, en die spelers willen duidelijkheid over wie volgend jaar hun coach zou zijn. Daarom wordt er sneller geschakeld en hebben wij ook snel een nieuwe trainer aangesteld."


Met Depestele haalt Aalst, de opvolger van volleybalclubs Lennik en Asse-Lennik, een kind van het huis terug binnen.


"Voor Frank is het thuiskomen. Hij was hier jeugdspeler en heeft verschillende seizoenen als prof voor onze club gespeeld. Hij heeft de laatste jaren zijn strepen verdiend bij Menen. Dat hij zich nu ook in Aalst als trainer kan bewijzen, is mooi."

Eerlijk spel?

Toch heeft de overgang van Depestele naar Aalst ook enkele complotdenkers wakkergeschud.

 

"Men zegt dat als we in een situatie terecht zouden komen waarin Menen tegen Aalst een beslissende wedstrijd moet spelen met het oog op de play-offfinale, dat Depestele het zou kunnen overwegen om het wat te laten hangen", zegt Willems.

 

"Maar ik ken de mensen in het volleybal goed, ik ga ervan uit dat het spel eerlijk gespeeld wordt."

 

Ook Aalst-manager Devoghel schiet dat idee al snel af. "Als Depestele ons op zo'n manier een cadeau zou willen doen, dan zou ik mezelf meteen vragen beginnen stellen. Je moet altijd het maximaal mogelijke uit je groep proberen te halen. Het zou anders maar een heel raar signaal zijn."

Gerelateerd: