© RR

Amateurdetective lost 40 jaar oude verdwijningszaak op met zelf geknutselde boot

Een Amerikaanse amateurdetective heeft een ruim 40 jaar oude verdwijningszaak opgelost. Hij vond drie mannen die in 1982 niet meer thuiskwamen na een bezoek aan een bar, en dat deed hij met een zelf geknutselde boot.

rovn

Vlak voor Kerstmis 1982 verdwenen William C. (30), David M. (24) en Michael N. (32) samen in een Chevrolet Camaro, nadat ze een bar bezochten in North Carolina. Er werd destijds een grote zoekactie opgezet, maar de drie mannen werden niet gevonden. Tot dat een zekere Jason Souhrada, een amateurdetective, zich op de zaak stortte.

“Ik raakte geïnspireerd door Youtubers die meerdere keren in de stad zochten en niets konden vinden”, zegt Souhrada aan Fox News. Hij hield zich veel bezig met de zaak en kwam toen tot de conclusie dat er nooit gezocht was in een plaatselijk stuwmeer, Jack’s Creek. De reden daarvoor is dat de speurders niet met een gewone boot tot bij dat meer konden komen. Daarom werd het nooit onderzocht.

Geïmproviseerde sonarboot

Souhrada besloot om zelf de zaak te gaan onderzoeken. Dat deed hij door zelf een sonarapparaat in elkaar te knutselen. Met een sonar kan je via geluidssignalen onder water uit te sturen achterhalen of er zich iets bevindt. Hij monteerde een kistje met een sonar op een kleine surfplank. Kostprijs? Enkele honderden dollars. Maar hij kon er wel de zaak mee oplossen. Hij liet zijn geïmproviseerde sonarboot los op het water en zag al snel iets wat leek op “het dak van een auto”. Om zeker te zijn ging hij nog enkele keren met de sonar over de plaats waar de auto lag.

Het wrak van de auto.© Sidney Dive Team

Politiecommissaris Phil Rolinson was onder de indruk van de bevindingen van Souhrada. Daarom stuurde hij een duikersploeg af op het meer, en met succes: na 45 minuten zoeken werd het wrak van de auto gevonden. Van die auto bleef, buiten het chassis, niet veel meer over. Toch was het chassisnummer nog zichtbaar. Er werden ook menselijke resten gevonden.

Familie zeker

Een DNA-onderzoek zal nog moeten uitwijzen of het effectief om de drie verdwenen mannen gaat, maar volgens hun families bestaat daar geen twijfel over. “Zonder het offer van Jason Souhrada, die tijd wegneemt van zijn familie om de onze te helpen, zouden we deze potentiële kans op uitsluitsel niet hebben”, vertelde de dochter van William C. aan Fox.

Souhrada is van plan om met zijn eigen “sonarboot” nog meer zaken op de lossen. Op het Amerikaanse televisiestation WMBF-TV zegt hij dat hij nog een zaak wil oplossen van een man die in 2017 verdween in South Carolina, maar nog steeds niet gevonden is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER