Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Filmfestival Berlijn: Gouden Beer voor "Dahomey", Emily Watson bekroond voor rol in "Small things like these" van Tim Mielants

De Gouden Beer van het Filmfestival van Berlijn is voor de documentaire "Dahomey" van de Frans-Senegalese Mati Diop. Ook de film "Small things like these", geregisseerd door onze landgenoot Tim Mielants, valt in de prijzen. Actrice Emily Watson wint een Zilveren Beer voor beste bijrol. "Young hearts" van regisseur Anthony Schatteman krijgt een eervolle vermelding.

"Dahomey", de film die de hoofdvogel afschoot op het Filmfestival van Berlijn, is een politieke documentaire over de zogenoemde "Benin bronzes": Afrikaanse kunstschatten die werden gestolen in de koloniale tijd in wat toen Dahomey heette, en die nu worden teruggegeven aan Benin.

"Om te herbouwen, moeten we eerst herstellen en om terug te geven, moeten we recht doen", zei de Frans-Senegalese regisseur Mati Diop in haar dankwoord.Ā 

Van duizenden meisjes is het leven verwoest doordat kerk en staat samenspanden

Emily Watson, Zilveren Beer voor beste bijrol in "Small things like these" van Tim Mielants

De openingsfilm van de Berlinale was "Small things like these" van de Belgische regisseur Tim Mielants, ook bekend van "Wil". Niet de hoofdrolspeler Cillian Murphy werd bekroond in Berlijn, maar wel Emily Watson, die de Zilveren Beer voor beste bijrol kreeg.

Watson speelt een kloosterzuster in de film. Die gaat over de slechte behandeling van zwangere meisjes in Ierland, die weggestopt en uitgebuit werden in wasserijen.

"Ik kan hier niet staan zonder te spreken over de duizenden en duizenden meisjes van wie het leven verwoest werd doordat kerk en staat samenspanden", zei Watson op de uitreiking.

Dat een film van een Belgische regisseur het festival mocht openen was een primeur. VRT NWS kon bij de start van de Berlinale praten met hoofdacteur Cillian Murphy, die bevriend is met regisseur Tim Mielants.Ā 

Nog meer Belgische films bekroond

Een andere Belgische film, "Young hearts" van regisseur Anthony Schatteman, heeft op het Filmfestival van Berlijn een speciale vermelding gekregen van de kinderjury. "Young hearts" gaat over een 14-jarige puber die voor het eerst verliefd wordt op zijn buurjongen. Het is de eerste langspeelfilm van Anthony Schatteman; hij komt in de herfst in de bioscoop.

En de film "Last swim" van het Belgische productiehuis Caviar heeft een Kristallen Beer gewonnen, uitgereikt door de jeugdjury; die film gaat over een Brits-Iraans tienermeisje in Londen.

Palestijns-Israƫlische documentaire

"No other land" werd bekroond in Berlijn als beste documentaire. Dat is een bijzonder project van een collectief van Israƫlische en Palestijnse filmmakers. Vijf jaar lang hebben ze in beeld gebracht hoe Palestijnse dorpen op de Westelijke Jordaanoever worden vernield. De filmmakers pleitten in hun dankwoord voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook, een roep die ook in vele andere toespraken weerklonk.

Filmmakers Basel Adra en Yuval Abraham - beste documentaire "No other land"
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen