Slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk willen paus ontmoeten: "1 seconde voor elk gekend slachtoffer in België"

De slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk willen de paus ontmoeten. Samen stelden ze een brief op met een aantal eisen voor wanneer de paus naar ons land komt. "We vragen 1 seconde aan gesprekstijd voor elk slachtoffer dat in België gekend is. Dat komt neer op 34 minuten en 31 seconden", maakt slachtoffer Marc De Bosscher het concreet.

Verschillende mensen die misbruikt zijn door geestelijken en familieleden van slachtoffers kwamen vandaag samen in Buizingen. Dat doen ze elk jaar om met lotgenoten te kunnen spreken over wat hen overkomen is. 

Na de reeks "Godvergeten" waarin slachtoffers aan het woord kwamen en die de gebrekkige opvolging van het misbruik (opnieuw) onder de aandacht bracht, hebben zich nieuwe mensen aangesloten.

"Ik heb toch al een viertal bijeenkomsten meegemaakt", vertelt Marc De Bosscher. "Maar vandaag zijn er meer mensen dan anders. Blijkt toch dat 'Godvergeten' slachtoffers naar buiten heeft doen komen met hun verhaal."

BEKIJK – "Hoeveel slachtoffers zijn er na een dading gecontacteerd? Nul":

Videospeler inladen...

Eisen aan de paus

Niet alleen over het verleden werd gesproken. Ook naar de toekomst werd gekeken. En dan kwamen de slachtoffers al snel uit bij het bezoek van de paus aan ons land. Wanneer dat bezoek precies zal plaatsvinden, is nog niet duidelijk.

De slachtoffers weten wel al wat ze van hem verwachten. "Wij hebben een brief ondertekend waarin we duidelijk stellen dat we een bezoek willen van de paus, dat we zelf de locatie willen kiezen en hoelang we in gesprek gaan", vertelt Gert Verstraete.

Marc De Bosscher maakt het concreet. "We vragen 1 seconde aan gesprekstijd met de paus voor elk slachtoffer dat in België gekend is. We hebben dat uitgerekend en dat komt neer op 34 minuten en 31 seconden aan gesprekstijd."

De paus moet 34 minuten en 31 seconden zwijgen en naar ons luisteren

Linda Opdebeeck, slachtoffer van seksueel misbruik binnen de Kerk

"We zijn met 1.873 gekende slachtoffers", vult Linda Opdebeeck aan. "We willen de paus ontmoeten in de KU Leuven. Hij moet die 34 minuten en 31 seconden gewoon zwijgen en naar ons luisteren."

"Het zou een minimum aan respect zijn van zijn kant dat hij ten minste aandacht heeft voor de slachtoffers van misbruik binnen de Kerk", zegt De Bosscher nog. "Het is een bescheiden eis, maar dit zou al veel voor ons betekenen."

Voorstel Johan Bonny

De slachtoffers blijven verontwaardigd en gekwetst door de manier waarop de Kerk het seksueel misbruik heeft aangepakt. Dat bisschop Johan Bonny vanaf 1 september een centrum wil openen waar slachtoffers terechtkunnen, vinden ze ongeloofwaardig.

"Ik denk dat hij wil optreden als de barmhartige Samaritaan, maar we zien heel duidelijk dat hij niet de waarheid spreekt", stelt Verstraete. "Hij weet dit al meer dan 10 jaar en nu ineens wil hij ermee aan de slag. Het kalf is al lang verdronken."

Bisschop Bonny weet dit al meer dan 10 jaar, het kalf is al lang verdronken

Gert Verstraete, slachtoffer van seksueel misbruik binnen de Kerk

"Op termijn hopen wij echt erkenning te krijgen", reageert De Bosscher. "Met alle respect, maar dat voorstel van Bonny, dat zijn daders die voor slachtoffers zorgen. Dat is niet van deze tijd."

"Gisteren heb ik Bonny gehoord in het parlement", voegt Opdebeeck nog toe. "Ik heb weinig hoop. Hij wil nu zogezegd een huis oprichten voor alle slachtoffers van de maatschappij, maar daar gaat het niet om. Hij moet zijn werk doen binnen de Kerk."

Parlementaire onderzoekscommissie

Opdebeeck hoopt dat de parlementaire onderzoekscommissie naar boven zal kunnen brengen "wat er is misgelopen en waarover er is gelogen". "Al die loze beloften zonder daden, we zijn dat kotsbeu."

"We wachten op de uitslag van die parlementaire onderzoekscommissie en wat ermee gaat gebeuren", zegt ook De Bosscher. "Maar de vrees is dat het een zodanig omslachtig dossier wordt dat men de tijd niet meer zal vinden deze legislatuur. De vraag is dan of men dit de volgende legislatuur zal verderzetten."

Meest gelezen