Vlaamse regering verzet zich tegen plannen van universiteiten om 10 masteropleidingen enkel in Engels aan te bieden

De Vlaamse regering weigert een aantal Nederlandstalige opleidingen aan onze universiteiten te schrappen. De universiteiten willen 10 masteropleidingen alleen nog in het Engels aanbieden, maar dat ziet minister van Onderwijs Ben Weyts niet zitten. "We gaan nooit toestaan dat ons hoger onderwijs ontnederlandst."

De opleidingen in het onderwijs in Vlaanderen worden standaard in het Nederlands gegeven, maar onder bepaalde voorwaarden kunnen een aantal opleidingen ook in een andere taal aangeboden worden.

De Vlaamse overheid vraagt dan wel dat er naast de anderstalige opleiding nog altijd een Nederlandstalige variant blijft bestaan. Als de onderwijsinstellingen van de Nederlandstalige variant af willen, moeten ze daarvoor een gemotiveerde aanvraag indienen.

Dat deden de universiteiten onlangs. Ze stuurden een pakket aanvragen in om 10 masteropleidingen voortaan alleen nog in het Engels te geven en niet meer in het Nederlands.

Over welke opleidingen gaat het?

  • Master of Science in Engineering: Energy (KU Leuven)
  • Master of Science in Nanoscience, Nanotechnology and Nanoengineering (KU Leuven)
  • Master of Science in Psychology: Theory and Research (KU Leuven)
  • Master of Science in Applied Sciences and Engineering: Applied Computer Science (VUB)
  • Master of Science in Engineering Physics (UGent)
  • Master of Science in Industrial Engineering and Operations Research (UGent)
  • Master of Science in Engineering: Artificial Intelligence (KU Leuven)
  • Master of Science in Physics and Astronomy (VUB)
  • Master of Science in Physics (KU Leuven)
  • Master of Science in Astronomy and Astrophysics (KU Leuven)

Vlaamse regering weigert

De Vlaamse regering laat nu weten dat ze de aanvragen weigert. Ook vorig jaar verzette de regering zich tegen gelijkaardige plannen van de universiteiten.

"Ik heb begrip voor de universiteiten die willen ingaan op de vragen van sommige sectoren en die meer buitenlandse studenten willen", reageert Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

"Maar dat mag niet ten koste gaan van de Vlaamse studenten. Ons academisch aanbod moet toegankelijk en democratisch blijven. En dat betekent dat Nederlands een volwaardige hogeronderwijstaal moet blijven."

"We vinden dat Vlaamse studenten recht hebben op een opleiding in hun eigen taal. Dat is zo in het lager onderwijs, het secundair, maar ook in het hoger onderwijs.” 

Ons academisch aanbod moet toegankelijk en democratisch blijven

Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs (N-VA)

In een persbericht benadrukt Weyts dat de Vlaamse regering hogescholen en universiteiten de ruimte geeft "om hun internationale rol te spelen en om buitenlandse studenten en buitenlandse lesgevers aan te spreken". 

Hij verduidelijkt bovendien dat ook de Nederlandstalige alternatieven voor anderstalige opleidingen deels anderstalig kunnen zijn (tot 18,33 procent in de bachelors en tot 50 procent in de masters) in het volgende verzameldecreet.

Meest gelezen