© AFP

Taliban laten 84-jarige Oostenrijkse rechts-extremist vrij

Na negen maanden gevangenschap bij de taliban in Afghanistan is een Oostenrijkse rechts-extremist vrijgelaten. Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken zei zondag dat de 84-jarige man in de Qatarese hoofdstad Doha was geland.

adb
Bron: BELGA, Reuters

Herbert Fritz (84) is een bekende figuur in de extreemrechtse scene in Oostenrijk. In 1967 was hij een van de oprichters van de Nationaldemokratische Partei (NDP), die in 1988 werd verboden.

Hij werd sinds mei 2023 vastgehouden door de taliban, die Afghanistan regeren.

De Oostenrijkse kanselier Karl Nehammer bedankte de Qatarese regering op het socialemediaplatform X voor haar bemiddeling in de zaak.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte dat de 84-jarige man de afgelopen maanden “consulaire steun naar ons beste vermogen” had gekregen via dat ministerie, de Oostenrijkse ambassade in Pakistan en de EU-vertegenwoordiging in Kaboel. Daardoor kreeg hij onder meer medicijnen en een gehoorapparaat.

© AFP

Ondanks een decennia oude reiswaarschuwing was de rechts-extremist naar Afghanistan gereisd, waar hij werd beschuldigd van spionage. Hij had volgens de Oostenrijkse krant Der Standard positief bericht over het leven in Afghanistan, wat anti-immigratie argumenten aanwakkerde dat Afghanistan een veilig land was waarnaar vluchtelingen konden terugkeren. Volgens de extreemrechtse Oostenrijkse partij FPÖ deed hij onderzoek voor een boek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer