IN KAART. Michelin 2024: ontdek hier alle restaurants in jouw buurt
De Michelingids beloonde vandaag opnieuw de beste restaurants van België en Luxemburg met een of meerdere sterren. Acht Belgische restaurants kregen voor het eerst een ster. Glenn Verhasselt van Sir Kwinten en Floris Van der Veken van Hof van Cleve kregen twee sterren, die laatste krijgt er zelfs twee in één keer. Bij de driesterrenrestaurants blijven Viki Geunes en Boury samen aan de top. Ontdek op onze kaart alle sterrenrestaurants in jouw buurt.
De opvolging van het Hof van Cleve is volgens de inspecteurs van Michelin in goede handen. Nadat ex-sterrenchef Peter Goossens vorig jaar afscheid nam van zijn driesterrenrestaurant, zet chef Floris Van Der Veken zijn succes verder. De jonge chef bezorgt Hof van Cleve na een opening van amper acht weken al meteen twee sterren. Hij krijgt daarvoor een knuffel van mentor Peter Goossens. “Ik wil graag mijn team bedanken, dat iedere dag voor mij door het vuur gaat”, zegt Van der Veken.
KIJK. Hof van Cleve krijgt meteen twee sterren: “Die beloning is hallucinant”
Ook het wijnrestaurant Sir Kwinten in Lennik kon voor het eerst twee sterren verzilveren. “Voor onszelf hebben we de lat hoger gelegd”, zeggen chef Glenn Verhasselt en sommelier Yanick Dehandschutter. “Het eten is natuurlijk superbelangrijk, maar de hele beleving rondom wijn is minstens even belangrijk.”
Nick Bril, ook eigenaar van een tweesterrenrestaurant (The Jane) was opvallend genoeg niet aanwezig op de uitreiking. Mogelijk zit de controverse van afgelopen week daar voor iets tussen.
Gouden duo blijft aan de top
Geen enkel nieuw restaurant kon dit jaar drie sterren verzilveren. Zilte van Viki Geunes (Antwerpen) en Boury van Tim Boury (Roeselare) blijven als enige aan de top staan. Al eert Geunes tijdens de uitreiking alle Belgische chefs: “We moeten fier zijn op de Belgische selectie. We moeten echt niet onderdoen voor Frankrijk.”
Ook Peter Goossens werd opnieuw in de bloemetjes gezet. Wanneer Peter Goossens de nieuwe tweesterrenrestaurants wilde bekendmaken, wandelden verschillende chefs het podium op. Ze eerden het koppel door hun oude Michelinbordjes aan hem te schenken. Daar stonden persoonlijke boodschappen op geschreven. “Ik ben een beetje van mijn melk”, reageerde Goossens.
De eerste ster ooit
Maar liefst acht restaurants kregen dit jaar in België een eerste Michelinster. Toeval of niet, maar twee restaurants liggen dit jaar in de provincie Antwerpen, waar de uitreiking dit jaar doorging. Een van de gelukkigen is Neon (Nils Proost) in Lier. “Het eten is lekker, maar volgens mij is het mijn vrouw die voor de ster heeft gezorgd. Zij geeft onze klanten een welkom gevoel, waardoor ze willen blijven terugkomen”, aldus Proost.
Het tweede Antwerpse restaurant is Pont Neuf. Chef Tommy Bocklandt is wel niet aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen.
Nog in Vlaanderen mochten Julien (Davy Devlieghere) in Lievegem en Hoeve De Bies (Maurice Huynen) in Sint-Martens-Voeren één ster in ontvangst nemen. “De Voerstreek is een vergeten hoekje in België. En met lekker eten proberen wij dat weer meer op de kaart te zetten", aldus Huynen.
In Wallonië en Brussel was de eer weggelegd voor L’Impératif D’Eole (Benoît Neusy), Menssa (Christophe Hardiquest), La Roseraie (Marie Trignon) en Pré de chez vous (Julien Malaisse).
Andere belangrijke onderscheidingen
De prijs voor beste sommelier ging naar Mathieu Vanneste van Boury (***). “Hij valt op door zijn buitengewone wijnkennis en zijn persoonlijkheid”, volgens de jury. “Hij aarzelt niet om minder bekende wijndomeinen naar voor te brengen, of bijvoorbeeld bier te serveren bij het dessert.”
De enige Groene Ster van dit jaar was weggelegd voor Nils Proost van Neon (*). Hij kon dus naast zijn eerste ster ook een Groene verzilveren. “Het eerbetoon aan grond, bos, land en zee dat Nils Proost dagelijks etaleert, getuigt van een eigen state of mind.” Groene sterren zijn geen klassieke sterren, maar sterren voor chefs die zich inzetten voor duurzaamheid.
De prijs voor beste jonge chef gaat dit jaar naar Julien Malaisse van Pré de chez vous (*) in Bouge. “De manier waarop hij lokale ambachtsmensen laat schitteren doorheen zijn originele keuken, sprong meteen in het oog bij onze inspecteurs. Hij respecteert herkenbare smaken, maar treedt ook graag buiten de begane paden.”
Verloren sterren
Spijtig genoeg verloren er dit jaar ook enkele restaurants hun sterren. Het ging dan over meer over ’t Overhamme in Aalst, La Villa Emily in Brussel, L’Impératif in Roucourt en Le Pré des Oréades in Spa. Zij verloren allemaal een ster. Château du Mylord in Ellezelles verloor twee sterren.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
-
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
Vier op de tien werknemers in de Vlaamse horeca is volgens Horeca Vlaanderen op zoek naar meer balans tussen werk en privé. “En dat kan ook écht”, getuigt chef Ben Jacobs die naar Denemarken verhuisde om in het vijfde beste restaurant ter wereld te gaan werken. Wat kan de Belgische horeca leren van de Denen? Hij vertelt zijn verhaal en Jonas Kellens van Dim Dining (*) en Mathias De Caluwe van Horeca Vlaanderen leggen uit wat we hier ook kunnen doen. “Maar er is een addertje.” -
-
Independer
Laad je smartphone of laptop niet tot 100% op: zo gaan de batterijen van je toestellen langer mee
-
PREMIUM
“Na 6 maanden diëten was ik al 20 kilo kwijt, maar daar bleef het niet bij”: Martine en Sander vertellen waarom zij nooit meer op dieet gaan
Er zijn tal van diëten die snel of duurzaam gewichtsverlies beloven, maar toch verloopt dat niet altijd zoals verhoopt. Martine (56) en Sander (24) vertellen naar aanleiding van anti-dieetdag wat zij probeerden, hoe ze merkten dat het verkeerd liep en wanneer ze besloten om het anders aan te pakken. Diëtiste Sanne Mouha geeft hen advies: “Extreem diëten en te hard sporten kan leiden tot grote voedingstekorten.” -
Spaargids.be
Zo spaar je jaarlijks ruim 1.000 euro uit dankzij één aanpassing in je werkroutine
Telkens dezelfde broodjeszaak of saladebar dichtbij je werk opzoeken is handig, maar het kost wel wat. Hoeveel geld kun jij besparen door je eigen boterhammen mee te nemen? En hoe spaar of investeer je die extra centen slim? Spaargids.be gaat het na. -
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
-
Livios
“Let in het bijzonder op voor melganzenvoet”: dit zijn je tuinklussen voor de maand mei
-
PREMIUM
“Beschadigd etiket kan waarde met honderden euro’s doen zakken”: wanneer is het een goed idee om flessen wijn te verkopen?
Steeds minder mensen starten met een uitgebreide wijnkelder om wijn te bewaren, maar gaan eerder voor een kleinere koelkast. Veel wijnkelders worden daardoor verkocht, en daar kan je nog een mooi centje voor in de plek krijgen. “De voorbije twintig jaar was beleggen in wijn winstgevender dan andere beleggingsvormen”, weet wijnexpert Chris Thiran van Belgium Wine Watchers en Best Wine Auctions. Hoeveel krijg je voor sommige flessen? En hoe pak je dat aan? -
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus
De Europese Unie gaat een aantal rookaroma’s verbieden die bijvoorbeeld rookworst en barbecuesaus hun karakteristieke smaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond, vinden ook de EU-lidstaten. Fabrikanten krijgen wel twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen. -
PREMIUM
Welke feta is het lekkerst? Kaasmeester proeft 10 soorten en deelt een 9 op 10 uit: “Iets duurder, maar ook beter van smaak"