De hond (niet op de foto) was een Mechelse herder.© rr

Peltse mannen mogen nooit meer dieren houden na levend begraven hond: “Degoutant”

Pelt -

Een levenslang verbod op het houden van dieren. Dat heeft de Hasseltse strafrechter maandag twee mannen uit Pelt opgelegd. Nadat het niet lukte om de Mechelse herder Thisa te verstikken, besloten ze hem levend te begraven.

Geert Houben

De twee daders van 40 en 67 jaar hadden in april 2023 de Mechelse herder nog maar enkele weken in huis. Lang hadden ze er niet over nagedacht om een hond aan te schaffen. Financieel was het immers niet hun beste plan, want ze stonden onder bewindvoering. Ook konden ze Thisa niet onder controle houden. “Hij stak vanalles uit en beet vanalles kapot.” Tijdens hun proces voor de Hasseltse correctionele rechtbank bekenden ze de feiten. “Het had niet mogen gebeuren. We hebben er heel veel spijt van.”

LEES OOK. Pelts duo begraaft hond levend: “Ze had vernielingen aangebracht en niemand wou haar komen halen”

TMF chat

Aanvankelijk ontkenden ze nog alles tijdens het politieverhoor. Ze hingen een verhaal op dat de hond zeer agressief was. “Er waren heel wat problemen en ze had vernielingen aangebracht. Op TMF hebben we nog een bericht gezet of iemand de hond wou komen halen.” Zonder resultaat. Waarom ze de hond niet naar het asiel hadden gebracht? “Niet aan gedacht.” Mondjesmaat gaven ze toe de hond te hebben gedood. De daders konden ook moeilijk anders nadat hun buurman de politie had gealarmeerd. Hij hoorde in die periode een geluid van de Mechelse herder dat door merg en been ging en zag hoe het duo een gat groef in hun tuin. Enkele dagen later stonden de politie en inspectie dierenwelzijn bij de inmiddels naar Staden verhuisde mannen aan de deur. Niemand thuis. In de tuin begonnen ze te spitten naar de hond. Al snel vonden ze Thisa met de voor- en achterpoten vastgebonden.

Gruwelijke doodsstrijd

“De Mechelse herder is levend begraven. In totaal heeft de verstikking zo’n 20 tot 30 minuten geduurd. Echt degoutant. Gruwelijk. Het was de zoveelste hond die ze in huis haalden”, walgde de procureur op het proces. In het vonnis had de rechter het maandag over een gebrek aan respect voor het leven van hun huisdier. “De hond diende een gruwelijke doodsstrijd te ondergaan en op geen enkel ogenblik kwamen beklaagden op hun stappen terug. Uit de verklaringen blijkt dat ze doelgericht handelden om de hond te laten overlijden. Er was zowel sprake van het dicht knijpen van de hals van de hond als het levend begraven. Dat beklaagden in staat zijn een dier op dergelijke gruwelijke wijze te bejegenen, is verontrustend en getuigt van een agressieve ingesteldheid in hoofde van beklaagden.” De rechter ontzegt nu de daders levenslang het recht om dieren te houden. De jongste van het gezelschap, die al over een strafblad beschikte, kreeg ook nog 14 maanden cel met uitstel. Om daarvan te kunnen genieten, moet hij zich op psychologisch en psychiatrisch vlak verder laten begeleiden. Ook moet hij zich verder financieel en op vlak van huisvesting laten begeleiden. Zijn 67-jarige kompaan is een werkstraf van 120 uur opgelegd. Als hij deze niet uitvoert, hangt er hem nog 14 maanden cel boven het hoofd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer