Filmfestival Berlijn onder vuur na pro-Palestijnse boodschappen: "Geen plaats voor eenzijdige kijk"

Het Duitse ministerie van Cultuur heeft een onderzoek geopend naar enkele pro-Palestijnse uitspraken tijdens de prijsuitreiking van het Filmfestival van Berlijn. Verschillende winnaars hadden het over "genocide op de Palestijnen in Gaza" en "apartheid". Het festival kom nu zwaar onder vuur te liggen.

Er werd onder meer gesproken over het feit dat Israƫl genocide pleegt en een apartheidsregime onderhoudt ten opzichte van de Palestijnen. Onder meer de Amerikaanse regisseur Ben Russell had het erover. Het was duidelijk dat onder de winnaars het idee ontstaan was om pro-Palestijnse boodschappen te verkondigen.

"Mijn gemeenschap wordt weggevaagd door de bezetting. Het is moeilijk om de prijs echt te vieren, wanneer er mensen worden geslacht in Gaza. Ik vraag aan Duitsland om geen wapens meer naar IsraĆ«l te sturen",Ā zei dan weer de Palestijnse filmmaker Basel Adra die een prijs kreeg voor zijn documentaire over de Westelijke Jordaanoever.

Bovendien waren ook nog radicale pro-Palestijnse leuzen op de Instagram-account van het festival te zien, waarover de organisatie zegt dat ze niet weten hoe dat kan. En dat leidt nu dus tot een storm van protest, zowel in de politiek, de pers als bij verschillende Joodse organisaties.

Beluister hier een gesprek met VRTNWS-Duitslandexpert Jeroen Reygaert in De Wereld Vandaag op Radio 1

Politiek eenduidig negatief

Ook de politiek rolt over elkaar om de scĆØnes te veroordelen.Ā De verantwoordelijke voor cultuur binnen de fractie van de Groenen spreekt over "een moreel en emotioneel dieptepunt" en zei dat de Berlinale voor altijd politieke schade zal oplopen. Bij de CDU is te horen dat - zelfs al ging het om een minderheid - het "een schande is" dat dit te horen en te zien was en dat anti-IsraĆ«lretoriek niet hoort op een Berlijns podium.

En Kai Wegner, de burgemeester van Berlijn, zei dat de stad een duidelijk standpunt heeft als het gaat over de verdediging van vrijheid. "Dit betekent ook dat Berlijn stevig aan de kant van Israƫl staat. Daar bestaat geen twijfel over", zei hij.

"De volledige verantwoordelijkheid voor het diepe lijden in Israƫl en de Gazastrook ligt bij Hamas", ging de burgemeester voort. "Het is aan hen om dit lijden te beƫindigen door alle gijzelaars vrij te laten en hun wapens neer te leggen. Er is hier geen ruimte voor relativering." Zelfs kanselier Scholz zei dat zoveel eenzijdigheid niet kan.

AFP or licensors

"Zeer Duitse reactie"

Dat er zo hard gereageerd wordt op pro-Palestijnse leuzen, is zeer Duits en heeft alles te maken met de positie die Duitsland inneemt in het conflict tussen Israƫl en terreurgroep Hamas: volledig aan de zijde van Israƫl, als een soort blijvende aflossing van schuld, opgebouwd door het Naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Die schuld staat zelfs met zoveel woorden in de nieuwe inburgeringswet, voor mensen die Duitsers willen worden. Dat ze zich bewust moeten zijn voor de speciale rol die Duitsland door zijn geschiedenis heeft, voor het beschermen van het Joodse leven, in binnen- en buitenland.

Toch wil dat niet zeggen dat ze ongevoelig zijn voor het leed van de Palestijnen. Ook in Duitsland zijn herhaaldelijk oproepen tot een staakt-het-vuren te horen of voor het vermijden van burgerslachtoffers in Gaza.

Maar kritiek op IsraĆ«l in termen als genocide of apartheid, aanvaarden ze niet. Aangezien het Internationale Hof niet gezegd heeft dat er een genocide gaande is of apartheid, vinden ze in Duitsland dat je dat ook niet hoort te zeggen. Kritiek moet rationeel zijn.Ā 

Meest gelezen