Alkense makelaar moet zich in oktober voor Tongerse rechter verantwoorden voor miljoenenfraude

De Alkense makelaar Guy G. moet zich op 15 en 22 oktober voor de Tongerse strafrechter verantwoorden. Hij zou 119 Limburgers opgelicht hebben door hen beleggingen aan te smeren met een beloofde rente tot maar liefst 17 procent. Ook de ex-vrouw van de fraudeur moet voor de rechter verschijnen. “Zijn winst wordt geschat tussen 2,5 en 3,5 miljoen euro.”

Shauni Deferm

Dinsdagochtend stond de agendazitting rond het grote oplichtingsdossier op de planning. Spilfiguur Guy G. (70) Kwam niet opdagen maar werd wel vertegenwoordigd door zijn raadsman, meester Pieter Helsen. De ex-vrouw van de makelaar stuurde ook haar advocaat, meester Lies Meuwissen.

De Tongerse rechter bepaalde samen met alle partijen, waaronder tal van benadeelden en hun advocaten, de agenda in het dossier rond de miljoenenfraude. Uiteindelijk zullen de Alkense fraudeur en zijn ex-vrouw, samen met hun advocaten, hun verhaal doen op 15 en 22 oktober. Dan wordt de zaak ten gronde gepleit. Ook de procureur en de burgerlijke partijen zullen aan het woord komen. Meester Jan Swennen en meester Louisa Van Looy staan samen tot op vandaag 34 benadeelden bij. “Maar er zijn 52 mensen die ons hebben gecontacteerd, dus ik vermoed dat het aantal nog zal oplopen”, laat Van Looy weten. In totaal zou de Alkenaar 119 mensen hebben opgelicht. “Zijn winst wordt geschat tussen 2,5 en 3,5 miljoen euro”, vertelt Van Looy.

Judaskus

In 2002 begon verzekeringsmakelaar Guy G. met zijn onfrisse praktijken. Hij probeerde telkens een vriendschapsband op te bouwen met zijn slachtoffers en zo hun vertrouwen te winnen. Dat deed hij door hen onder andere uit te nodigen voor zijn verjaardag en tal van feestjes te organiseren. En zijn plan werkte. “Zonder dat je het wist, gaf hij je een Judaskus”, omschreef een Zonhovense gedupeerde zijn houding.

Het duurde niet lang of zijn ‘vrienden’ staken hun geld in zijn onbestaande beleggingen met een waanzinnig beloofd rendement. Veel meer dan wat de banken konden geven. Volgens advocaten Jan Swennen en Louisa Van Looy ging het om 8 procent, dan weer 11 procent tot zelfs 17,5 procent. “Hij betaalde de rentes met het geld of de inleg van nieuwe klanten. De ene put dichtte de fraudeur door elders een nieuwe te maken”, klonk het. Tot de gedupeerden op een bepaald moment hun geld niet meer terugzagen en beseften dat ze opgelicht werden.

In 2022 kwamen zijn wanpraktijken aan het licht, toen vijf slachtoffers gezamenlijk naar meester Swennen stapten en actie ondernomen. Uiteindelijk is Guy G. zelf naar de politie gegaan. “Het pleit toch net voor hem dat hij naar de politie is gestapt om te zeggen dat hij verkeerd bezig was”, reageerde Pieter Helsen, advocaat van de makelaar. “Een belangrijk element. Dat verklaart ook waarom hij nooit is aangehouden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer