Antwerps schepen Jinnih Beels (Vooruit) hoopt dat partijgenoot Tom Meeuws zich verontschuldigt voor racistische uitspraken

Antwerps schepen Jinnih Beels (Vooruit) hoopt dat Tom Meeuws zich verontschuldigt voor de omstreden uitspraken die hij heeft gedaan. Beels reageerde vanavond voor het eerst op het ontslag van haar partijgenoot als schepen in Antwerpen. In "Terzake" gaf ze ook duidelijk aan dat ze het moe is om zich te moeten verdedigen nadat ze de afgelopen weken in een storm is beland door het ontslag van Meeuws.

De Antwerpse afdeling van Vooruit stond de afgelopen weken in het oog van de storm nadat Tom Meeuws ontslag heeft genomen als schepen in de bestuurscoalitie van Vooruit en N-VA. Meeuws zelf zei aanvankelijk dat hij ontslag nam omdat hij "moe" was en "het moe" was. Daarmee verwees hij naar strubbelingen binnen het schepencollege, zowel met N-VA als met zijn collega's van Vooruit. 

Achteraf werd echter de spreekwoordelijke beerput opengetrokken: Meeuws zou racistische uitspraken hebben gedaan. Zo zou hij N-VA-schepen Nabilla Ait Daoud "mocroschepen" hebben genoemd, schepen/partijgenoot Karim Bachar zou hij “onze Marokkaan” genoemd hebben en over Beels zelf zou hij gesproken hebben als “onze bruine”.

Beels heeft dat nooit uit zijn mond zelf gehoord, zegt ze, en ze zou dat ook nooit geduld hebben als hij dat zou gedaan hebben in haar bijzijn. "Maar ik heb dat wel gelezen en gehoord via verschillende kanalen". Hoe het ook zij: volgens Beels heeft Meeuws een aantal zaken gezegd die niet gezegd moesten worden.

Verontschuldigingen

Beels vindt dat iedereen een tweede kans verdient, dus ook Tom Meeuws. Dan moet hij volgens haar in eerste instantie erkennen dat hij uitspraken heeft gedaan die niet door de beugel kunnen en hij moet zich daarvoor verontschuldigen. 

"Ik hoop dat die verontschuldigingen zullen komen, want ik kan me niet inbeelden dat het de intentie is geweest van Tom om mensen te kleineren. Met de taal die hij heeft gebruikt, is dat wel voor een aantal mensen zo overgekomen. Als mensen fouten maken, en ze daaruit leren, waarom zou je hen dan geen tweede kans geven?"

BEKIJK - Jinnih Beels dringt bij haar partijgenoot Tom Meeuws aan op excuses:

Videospeler inladen...

Beels betreurt dat ze in de hele zaak de afgelopen weken zelf mee in de storm is beland die door Meeuws is begonnen. Zo vindt ze niet dat ze eerst naar Tom Meeuws had moeten bellen alvorens te reageren op een mail van Nabilla Ait Daoud, waarin zij klaagde over Meeuws’ taalgebruik. 

In een reactie op de mail van Ait Daoud had Beels geschreven dat ze het "haar oprecht spijt dat hij zulke woorden in de mond zou hebben genomen" en dat het haar vrij stond om zelf de nodige stappen te zetten indien ze officieel gevolg zou willen geven aan zijn uitspraken. 

Pas na het versturen van die mail sprak Beels haar partijgenoot erop aan. Op de vraag of ze dat niet voor het versturen van dit antwoord had moeten doen, reageert Beels afgemeten: "Ik heb gedaan wat ik dacht dat juist was en ik zou het opnieuw doen, om heel helder te stellen dat zulke uitspraken onaanvaardbaar zijn in onze partij."

Geruchten

Ten slotte reageert Beels ook op een aantal geruchten die over haar de ronde doen, sinds de zaak is uitgebarsten. Zo wordt er gefluisterd dat ze de zaak mee in beweging zou gebracht hebben, omdat het niet boterde tussen haar en Meeuws. "Het is heel eigenaardig dat ik nu het mikpunt bent van alle kritiek, terwijl ik alleen heb gedaan wat ik verondersteld ben te doen." 

Daarnaast gaan er geruchten dat Beels niet in Antwerpen zou wonen. Dat ontkent ze formeel. "Als ze klachten hebben over domiciliefraude, dat ze dan de nodige stappen ondernemen."

"Ik ben het beu om mezelf constant te moeten verdedigen", besluit Beels haar antwoord op de aantijgingen. "De afgelopen twee weken ben ik - ongewild - in een storm beland. Het is niet mijn beslissing geweest om Tom te laten gaan. Het is zijn beslissing geweest." Ze wil de zaak nu achter zich laten en zich focussen op de verkiezingen.

BEKIJK - Jinnih Beels reageerde vanavond, in "Terzake" voor het eerst uitvoerig op het ontslag van haar partijgenoot uit het Antwerpse schepencollege:

Videospeler inladen...

Meest gelezen