Lucio Aquino mag gevangenis met enkelband verlaten

Lucio Aquino kreeg maandag te horen dat hij met een enkelband naar huis mag. De Maasmechelaar zit sinds mei vorig jaar in de gevangenis voor zijn overleveringsdossier in een Italiaans onderzoek naar de maffiaclan ‘ndrangheta. Hij mag wellicht woensdag of donderdag naar huis.

Phillip Pergens
Bron: Belga

De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) gaf Lucio Aquino maandag een klein verjaardagscadeau. Op de dag van zijn 62ste verjaardag kreeg de man uit Maasmechelen te horen dat hij onder elektronisch toezicht wordt geplaatst. Hij werd in mei 2023 aangehouden en in een cel opgesloten tijdens een internationale politieactie waarbij verspreid over Europa tientallen invallen en arrestaties werden verricht in het Italiaans-Belgisch maffia-onderzoek Eureka. De Italianen vragen zijn overlevering omdat ze hem willen berechten in een grootschalig drugsdossier. Aquino wordt ervan verdacht meerdere cocaïnetransporten te faciliteren en in te schepen via een Italiaanse haven. Daarbij zou hij nauw hebben samengewerkt met leden van de beruchte ‘ndrangheta-clan, maffiosi uit Calabrië.

LEES OOK. Wie is Lucio Aquino? Maasmechelaar zou vanuit cel drugssmokkel georganiseerd hebben

Vijf ton cocaïne

Maar eerst wacht het grootschalige Belgische drugsdossier Costa. Aquino krijgt tijdens de inleidende zitting van 28 maart in Tongeren te horen wanneer hij zich zal moeten verantwoorden op verdenking van het smokkelen van meer dan 5 ton cocaïne. Dat belooft een monsterproces te worden, want met Bandido Geert Frisson, de Nederlandse topgangster Bolle Jos, ex-rijkswachter Willy Vanmechelen en zijn Antwerpse zakenpartner Tom B. staan er heel wat grote namen tussen de ruim vijftig beklaagden. Alles samen verhandelden de kopstukken en hun trawanten minstens 27 ton cocaïne.

Ontsnapping

Dat Aquino zijn voorhechtenis verder thuis kan uitzitten zal voor hem een hele opluchting zijn. In juni 2023 belandde de zestiger nog op de zwaar beveiligde gevangenisafdeling van Brugge. De speurders beschikten namelijk over informatie dat hij ontsnappingsplannen had. Alleen zat hij daar op amper twee cellen verwijderd van Martino Trotta. Hij is de aartsvijand van de Aquino-familie nadat hij veroordeeld werd tot 28 jaar cel voor zijn rol in de moord op Lucio’s jongere broer Silvio. De ontsnappingsplannen konden niet bewezen worden en Aquino werd in november uit Brugge weggehaald.

LEES OOK. Hoe de bende in dossier-Costa een luxeleventje opbouwde dankzij cocaïne, Berlingo’s en bananen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER