Weduwe Navalny vreest arrestaties tijdens uitvaart oppositieleider: “Poetin is een monster”

De begrafenis van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zal plaatsvinden op 1 maart in Moskou. Dat heeft zijn voormalige woordvoerder Kira Jarmisj aangekondigd op X. Navalny wordt begraven op het kerkhof van Borisovskoye na een uitvaartplechtigheid in een kerk in het district Maryino. De weduwe van Navalny, Joelja Navalnaja, vreest arrestaties tijdens de uitvaart van haar man.

Navalny overleed op 16 februari op 47-jarige leeftijd in een strafkolonie. Zijn lichaam werd pas afgelopen weekend overgedragen aan zijn moeder. De autoriteiten hadden haar eerst voor een ultimatum gesteld, ofwel een begrafenis in het geheim, ofwel zou Navalny begraven worden op het grondgebied van de strafkolonie waar hij overleed.

(Lees verder onder de post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De kerkdienst begint vrijdag om 12 uur onze tijd in een zuidoostelijk stadsdeel in een grote Russisch-orthodoxe kerk. Daarna wordt de overleden oppositieleider begraven op de Borisovskoje begraafplaats, ook in de zuidoostelijke buitenwijken van de hoofdstad.

LEES OOK. Navalny’s team zegt tegengewerkt te worden in poging om herdenkingsdienst te organiseren: “Nog geen rouwzaal gevonden”

Zijn doodsoorzaak is nog niet bekend. Volgens de gevangenisautoriteiten bezweek Navalny na een wandeling in het Siberisch strafkamp. Daar zat de politicus een straf van negentien jaar uit voor zijn kritiek op de Russische invasie in Oekraïne.

(Lees verder onder de foto)

© AFP

Weduwe Navalny: “Poetin is een monster”

De weduwe van Navalny, Joelja Navalnaja, vreest arrestaties tijdens de uitvaart. “Ik weet nog niet of de uitvaart, vreedzaam zal zijn of de politie de mensen zal oppakken die vaarwel komen zeggen aan Aleksej”, verklaarde ze woensdag voor het Europees Parlement in Straatsburg. Ze beschuldigde de Russische president Vladimir Poetin ook ervan “de leider van een misdaadorganisatie” te zijn.

Navalnaja haalde herinneringen op aan haar man en hoe hij miljoenen mensen wist te inspireren. “Hij was altijd aan het fantaseren en experimenteren hoe hij mensen kon bereiken. Hij mocht niet op televisie? Dan maar zelf Youtube-video’s maken. Zelfs in Poetins goelag wist hij ideeën door te geven voor projecten die het Kremlin deden panikeren”, aldus Navalnaja.

LEES OOK. “Navalny stierf kort voor hij zou worden vrijgelaten in kader van gevangenenruil”

“Als je Poetin echt wil verslaan, moet je een innovator worden, je moet stoppen met saai te zijn”, benadrukte ze tegenover de Parlementsleden. “Je kan Poetin niet kwetsen met een resolutie of nog een set sancties die niet veel verschilt van de vorige. Je kan hem niet verslaan als je denkt dat hij een man met principes is, dat had Aleksej al lang ontdekt. Je hebt niet te maken met een politicus, maar met een monster. Poetin is de leider van een criminele bende, die mensen vergiftigen en doden.”

(Lees verder onder de foto)

© rr

“Poetin moet zich verantwoorden voor wat hij heeft gedaan met mijn land, en met ons vredig buurland, en voor wat hij met Aleksej heeft gedaan”, besloot Navalnaja, en ze benadrukte dat ze haar best zal doen om de droom van haar man voor een vrij Rusland te doen uitkomen. Ze kreeg een staande ovatie van het Parlement.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER