© ATV

Nieuwe fusiegemeente Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht telt liefst 152 dubbele straatnamen: zo wil stuurgroep dat oplossen

Beveren/Kruibeke/Zwijndrecht -

In Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht zijn er 152 dubbele straatnamen, zoals Dorpstraat of Polderstraat. Wanneer het tot een fusie komt mogen er geen dubbele straatnamen meer zijn. Er wordt een puntensysteem gebruikt om het probleem aan te pakken.

Dieter Verschooren, Ward Bosmans

Op 1 januari 2025 zullen Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht onder een en dezelfde gemeente vallen. Dat brengt heel wat praktische veranderingen met zich mee, zoals het vinden van een naam voor deze nieuwe, grootste gemeente van Vlaanderen. Ook voor de gelijke of gelijkluidende straatnamen moet een alternatief gevonden worden. “Om verwarring te vermijden, maar vooral om de ‘vindbaarheid’ van adressen voor gps en hulp- en veiligheidsdiensten te garanderen, moeten deze aangepakt worden”, zegt de voorzitter van de stuurgroep Antoine Denert (D.E.N.E.R.T).

Er is bijvoorbeeld een Beukenlaan in Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht. Maar ook voor de Alice Nahonlaan, die we alleen in Beveren en Zwijndrecht kennen, moet een oplossing gezocht worden. 80 straatnamen moeten veranderen, de andere 72 behouden hun naam.

Minste weerstand

Hoe wordt er beslist welke straat van naam moet veranderen? “Bij de keuze van te wijzigen straatnamen werd uitgegaan van de minste weerstand”, stelt Denert. “Van elke straat werd het aantal inwoners en ondernemingen, op basis van het ondernemingsnummer, in kaart gebracht. Omdat ondernemers veel meer impact ondervinden van een straatnaamwijziging en of hernummering, kregen zij een zwaardere factor toegekend. In concreto heeft een onderneming hetzelfde gewicht als drie inwoners.”

LEES OOK. Inwoners deelgemeente verenigen zich in nieuwe politieke beweging: “Deelgemeenten dreigen identiteit te verliezen in monsterfusie”

Wanneer er bijvoorbeeld 100 mensen in de Kruibeekse Broekstraat wonen en er 10 ondernemingen gevestigd zijn, krijgt die straat 130 punten. Indien er in Beveren maar 10 mensen wonen en slechts 1 onderneming gevestigd is, krijgt die straat 13 punten. De straat met de meeste punten kan dan blijven bestaan en voor de ‘verliezer’ moet een andere straatnaam gezocht worden. Er zijn 32 straatnamen in Beveren, 27 in Kruibeke en 21 in Zwijndrecht die moeten gewijzigd worden.

Een straat hernoemen, is echter niet de eerste oplossing. “Er wordt eerst per gemeente bekeken of er geen alternatieve mogelijkheden zijn om meer straten hun naam te laten behouden”, zegt Denert. “Dat kan bijvoorbeeld door het verlengen van een straat met een hernummering tot gevolg of het verbinden van straten met een gelijke naam tot één lange straat.”

Financiële compensatie

Midden april zullen de betrokken inwoners, ondernemers en huiseigenaars persoonlijke communicatie ontvangen, waarin het verdere verloop van de procedure uitgelegd zal worden. “We benadrukken dat de impact voor de inwoner tot een minimum beperkt zal blijven”, zegt Denert. “We bekijken nog of er voor de betrokken ondernemers en of inwoners een financiële compensatie kan voorzien worden.”

De nieuwe straatnamen zullen gekozen worden door een combinatie van volksraadplegingen en input van de lokale cultuurraden of heemkundige kringen. Die zouden dan voorgelegd worden aan de gemeenteraden van september, waar de gemeentebesturen beslissen over de uiteindelijke nieuwe namen. “Alle huidige postcodes, ook postcode 2070 van Zwijndrecht, blijven na 1 januari 2025 dezelfde”, besluit Denert. “Over 2070 was nog twijfel omdat Zwijndrecht van provincie verandert, maar daarover is nu zekerheid.”

Zelf een straatnaam gekozen

Toen Puurs en Sint-Amands fuseerden op 1 januari 2019 waren er een vijftal straten die dezelfde naam hadden. Volgens Wouter De Clercq, die voor de gemeente Puurs-Sint-Amands verantwoordelijk was voor de verandering van de straatnamen, verliep alles heel vlot.

“We zijn begonnen met een lijst te maken van hoeveel gebouwen en bedrijven er in die straten stonden. Een woning en een bedrijf kregen hetzelfde gewicht. Logischerwijze was het de straat met het minste woningen die van naam moest veranderen. Gelukkig was er een mooi evenwicht tussen de twee gemeenten”, vertelt De Clercq.

De gemeente stelde daarna drie nieuwe namen voor aan de bewoners die van straatnaam moesten veranderen, waaruit ze dus konden kiezen. Bovendien was er de mogelijkheid voor de bewoners om zelf een voorstel te doen. Één van de straatnamen kwam er trouwens op voorstel van de bewoners. “Uiteraard vindt niemand het leuk als zijn straatnaam verandert, maar uiteindelijk is alles vlot verlopen. We samengewerkt met Bpost om de adresveranderingen zo goed mogelijk te communiceren, maar uiteraard moesten de bewoners zelf het initiatief nemen”, besluit De Clercq.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV