De uitslag van de stemming in de Franse Senaat
AFP or licensors

Franse Senaat keurt voorstel goed om recht op abortus te verankeren in de grondwet

Frankrijk wil van het recht op abortus een grondwettelijk recht maken. De Franse Senaat heeft het wetsvoorstel gisteren goedgekeurd, volgende week moet het parlement zich er nog over uitspreken. De Franse overheid wil abortus verankeren in de grondwet nu het recht in verschillende landen onder druk komt te staan.

Met 267 stemmen voor en 50 stemmen tegen keurde de Franse Senaat het voorstel om abortus te verankeren in de grondwet goed. Frankrijk wil op die manier van abortus "een gegarandeerde vrijheid" maken.

Volgens de Franse president Emmanuel Macron moet de wetswijziging een antwoord bieden op het terugschroeven van abortusrechten in de Verenigde Staten en verschillende andere Europese landen. In 2022 besliste het Amerikaanse Hooggerechtshof om het historische arrest "Roe versus Wade" te schrappen. Daardoor werd het vroegtijdig afbreken van een zwangerschap in 14 (van de 50) Amerikaanse staten verboden.

Wat is het arrest "Roe versus Wade"?

In 1973 wilde een vrouw met de schuilnaam "Jane Roe" een abortus laten uitvoeren, maar de wetgeving in de staat Texas verhinderde dat. Abortus was er in de meeste gevallen verboden. Ze bracht de zaak voor het gerecht en het Hooggerechtshof oordeelde in haar voordeel. De uitspraak gaf vrouwen in de VS het recht om een abortus te ondergaan, al was het wel niet absoluut en onderworpen aan beperkingen.

Toch was het arrest een baanbrekende rechtelijke uitspraak die het recht van een vrouw op abortus vastlegde. De zaak was sindsdien van groot belang in het debat over abortusrechten in de Verenigde Staten. In juni 2022 werd het arrest vernietigd door het Hooggerechtshof van de VS.

"De Senaat heeft een duidelijke stap gezet", reageert de Franse president. "Ik juich dat toe. Ik heb beloofd om de vrijheid van vrouwen om beroep te kunnen doen op abortus onomkeerbaar te maken door het recht te verankeren in de grondwet."

Frankrijk decriminaliseerde abortus in 1975. In 2022 besliste het Franse parlement om de wettelijke termijn voor het beëindigen van een zwangerschap te verlengen van 12 naar 14 weken. De wetswijziging moet het recht op abortus nu beter beschermen.

Het voorstel moet wel op 4 maart nog voorgelegd worden aan het Franse parlement en met een drie vijfde meerderheid goedgekeurd worden. Naar alle verwachting is dit slechts een formaliteit, en zal de wetswijziging ook door het parlement aangenomen worden.

Meest gelezen