© BELGA

Koningin Mathilde bezoekt Ivoorkust in kader van Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen VN

Koningin Mathilde bezoekt Ivoorkust als eerste lid van de Belgische koninklijke familie sinds de jaren zeventig. Zondagavond komt koningin Mathilde aan in de economische hoofdstad Abidjan als pleitbezorger van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Bron: BELGA

Vanuit Abidjan zal de Belgische koningin onder meer een bezoek brengen aan een ngo die jonge meisjes opvangt, een vissersgemeenschap die te maken krijgt met kusterosie en een coöperatieve cacaoplantage. Ze zal ook de president van Ivoorkust, Alassane Ouattara, en zijn echtgenote Dominique ontmoeten.

De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (DOD’s) of Sustainable Development Goals (SDG’s) werden in 2015 aangenomen door de algemene vergadering van de Verenigde Naties (VN) in het kader van de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling. De zeventien doelstellingen moeten duurzame ontwikkeling op het economische, het sociale en het ecologische vlak over de hele wereld stimuleren. Koningin Mathilde is sinds 2017 pleitbezorger van de DOD’s. In die hoedanigheid reisde ze al af naar Jordanië, Ghana, Mozambique en Bangladesh. Nu is het de beurt aan Ivoorkust. 

Maandag bezoekt de vorstin de ngo Cavoequiva in Adjamé, het ziekenhuis Mère-Enfant in Bingerville. Ze ontmoet vrouwelijke ondernemers, en studenten van de Universtiteit Félix Houphouët-Boigny de Cocody die elk op hun manier de DOD’s stimuleren.

De volgende dag reist ze af naar een school in Yopougon, die gemaakt is van bakstenen uit gerecycleerd plastic. Daarna neemt ze de boot naar de vissersgemeenschap van Grand-Lahou, die bedreigd wordt door de stijgende zeespiegel, en ontmoet ze Ivoriaanse atleten in San-Pédro.

Woensdag bezoekt ze de cacaoplantage Entreprise Coopérative des Agriculteurs de Méagui, voor ze ’s avonds terugvliegt naar België.

Cacao

De terreinbezoeken van koningin Mathilde staan in het teken van dertien DOD’s, zoals goede gezondheid en welzijn, gendergelijkheid, waardig werk en economische groei, verantwoorde consumptie en productie, en klimaatactie.

Bijzondere aandacht gaat naar cacao: in april opent de vorstin als pleitbezorger van de DOD’s de Wereldcacaoconferentie in Brussel. Ivoorkust staat in voor 45 procent van de wereldwijde cacaoproductie. Zes miljoen van de dertig miljoen inwoners leven van de teelt. De uitdagingen waarmee de boeren geconfronteerd worden, zoals armoede, kinderarbeid, ontbossing en bodemverontreiniging, zijn echter niet min.

Ivoorkust is geen partnerland voor de ontwikkelingssamenwerking van de Belgische overheid, maar een aantal projecten wordt ondersteund door Belgische financiering en door partnerschappen met Belgische bedrijven zoals de maritieme aannemer DEME. Bovendien steunt ons land via de Europese Unie de agentschappen van de Verenigde Naties die zich inzetten om de DOD’s in Ivoorkust te verwezenlijken.

Geleden van jaren 70

Koningin Mathilde is niet het eerste lid van de koninklijke familie dat Ivoorkust bezoekt. De toenmalige prins Albert leidde er in 1977 een economische missie. Twee jaar later volgden koning Boudewijn en koningin Fabiola in het kader van een staatsbezoek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer