© AFP

Maaseikse riskeert 24.000 euro boete voor invoer illegaal middel tegen kattenziekte

Maaseik -

Een Maaseikse kattenkweekster riskeert een geldboete van maar liefst 24.000 euro met gedeeltelijk uitstel omdat ze een illegaal Chinees geneesmiddel tegen het kattencoronavirus FIP invoerde en verkocht. “Ze zegt dat ze het deed uit dierenliefde, maar het gaat hier wel degelijk over winstbejag.”

De vrouw moest zich vrijdagochtend verantwoorden voor de invoer, het bezit en de handel van een verboden natuurgeneesmiddel uit China. Het medicijn, dat in België en Nederland niet erkend en dus verboden is, zou kunnen werken tegen het kattencoronavirus FIP. Die ziekte kan ontstekingen en ophoping van vocht in de buikholte van de dieren veroorzaken, waardoor het dodelijk kan zijn.

Bestellingen voor 12.000 euro

De Maaseikse, die tot voor kort Britse en Oosterse kortharen kweekte, besliste om de medicatie in te voeren om zo haar katten te kunnen redden. “Maar het gaat verder dan dat. Ze zegt dat ze het deed uit dierenliefde, maar het gaat hier wel degelijk over winstbejag. Ze deed in totaal bestellingen voor een bedrag van ruim 12.000 euro en ze verkocht de ampullen door. Een van de afnemers verklaarde dat ze meer dan 400 euro aanrekende”, zo stelde de aanklager.

De procureur vraagt daarom een geldboete van maar liefst 24.000 euro met gedeeltelijk uitstel. Er wordt ook een verbeurdverklaring van de medicatie gevraagd.

De raadsman van de vrouw wijst de rechter op de goede intenties van zijn cliënte. “Het middel zou bij vijftig procent van de katten werken. Heel wat dieren die eerst ten doden waren opgeschreven, hebben het dus toch overleefd. Ze heeft op die manier veel katten geholpen. Ik vind dat die context mag meespelen.” Vonnis volgt op 29 maart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer