© AFP

Britse premier Sunak bindt met opvallende toespraak strijd aan tegen extremisme: “Democratie zelf is een doelwit”

Als gevolg van de toename van het aantal antisemitische misdrijven en van de aanvallen op moslims, heeft de Britse eerste minister Rishi Sunak vrijdag opgeroepen tot meer eenheid in de strijd tegen extremisten. Islamisten en rechts-extremisten probeerden de geesten te vergiftigen en het vertrouwen en de hoop te vernietigen, zo stelt hij.

gjs
Bron: BELGA

Sunak hield de toespraak vlak voor zijn ambtswoning in Downing Street, een locatie die gebruikt wordt voor speeches over belangrijke nationale gebeurtenissen. De eerste minister wil op die manier duidelijk maken dat hij veel belang hecht aan het onderwerp.

In de afgelopen maanden zijn vreedzame bijeenkomsten maar al te vaak gekaapt door kleine haatzaaiende groepen, zegt Sunak. Hij vraagt de politie om demonstraties niet enkel te begeleiden, maar om in de toekomst ook actie te ondernemen wanneer dat nodig is.

“Wat begon als protesten in onze straten, is ontaard in intimidatie, bedreigingen en geplande gewelddaden”, zegt Sunak. “Joodse kinderen zijn bang om hun schooluniform te dragen, omdat ze hun identiteit onthullen. Moslimvrouwen worden op straat mishandeld vanwege de acties van een terroristische groepering waarmee zij geen connectie hebben. Nu is onze democratie zelf een doelwit. Raadsvergaderingen en lokale evenementen zijn bestormd. Parlementsleden voelen zich niet veilig in hun huizen.”

Meer preventie

De premier wil preventieprogramma’s nu beter ondersteunen en maatregelen nemen om te voorkomen dat mensen “die dit land ondermijnen” het Verenigd Koninkrijk binnenkomen. Mensen die met een visum het land zijn binnengeraakt en die haat verspreiden, verliezen “het recht om hier te zijn”.

De nieuwe oorlog tussen Hamas en Israël heeft in het Verenigd Koninkrijk geleid tot een sterke stijging van het aantal antisemitische en islamofobe feiten. Donderdag was een tussentijdse verkiezing in het Noord-Engelse district Rochdale bovendien uitgedraaid op een overwinning van George Galloway, een kandidaat met forse anti-Israëlische standpunten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer