© BELGA

Premier De Croo: “België heeft tientallen Russische spionnen het land uitgezet”

België heeft de afgelopen maanden “tientallen zogenaamde Russische diplomaten” het land uitgezet. Dat heeft premier Alexander De Croo gezegd bij RTL. Het zou “duidelijk” om spionnen gaan.

jvh

De Croo werd in een nieuwsuitzending van de Franstalige zender gevraagd of België moest vrezen voor Russische pogingen om onze democratie te destabiliseren. “België heeft de afgelopen maanden tientallen zogenaamde Russische diplomaten het land uitgezet”, antwoordde de premier. “Of het over spionnen ging? Dat is duidelijk, ja.”

LEES OOK. Van radioactieve thee tot een giftige paraplu: waarom spionnen gebruikmaken van gif en waarom ook België op de radar komt

Volgens De Croo valt Rusland ons land ook op andere manieren aan. “Als we een standpunt innemen tegen Rusland, weten we dat onze websites in de daaropvolgende uren heel vaak het doelwit van cyberaanvallen worden.” Volgens de premier voert Rusland ook desinformatiecampagnes uit. “Toen er bijvoorbeeld werd gejaagd op Jürgen Conings, hadden onze veiligheidsdiensten op delicate momenten vermoedens van georganiseerde desinformatiecampagnes.”

LEES OOK. Onthullingen maken duidelijk hoe ver invloed van Moskou reikt: de ene Russische spion na de andere wordt ontmaskerd

De Croo ging ook dieper in op de financiering van de Belgische hulp aan Oekraïne. “Het is Poetin die betaalt”, zei de premier. “België heeft namelijk een slimme oplossing gevonden: Rusland heeft honderden miljarden aan tegoeden die in België bevroren zijn, en de hulp in Oekraïne wordt betaald met de belastingen op dat geld. De hulp wordt dus niet gefinancierd door de Belgische belastingbetaler.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER