© jcr

Zorgboerderij Stal ter Koze voor mensen met handicap bouwt nieuwe locatie in Alken uit

ALKEN -

Hippotherapie centrum Stal ter Koze werd in 2014 opgestart in de Doorstraat in Kozen. Vandaag, tien jaar later, baat Cynthia Geenen haar hippotherapie centrum, dat is uitgegroeid tot een zorgboerderij, uit op een nieuwe locatie aan de Eikenbosweg in Alken.

Jozef Croughs

De geboorte van haar dochter Anke, intussen 18 jaar, was de aanleiding voor het starten van een rijschool. Anke kwam ter wereld met een zware handicap. Cynthia, gepassioneerd door paarden, was al heel jong actief in de jumping. Helaas op 14-jarige leeftijd kwam daar abrupt een einde aan door een zware val. Na de komst van Anke kwamen de kriebels voor de Haflingers terug en al snel werd een eerste paard, Luna, aangekocht. Korte tijd later volgden nog enkele paarden en was de rijschool Stal Ter Koze een feit. Omdat Cynthia steeds vaker vragen kreeg uit instellingen en/of mensen met een beperking werd een paardenlift geïnstalleerd om die gasten op hun paard te zetten. De zware handicap van hun dochter en een werkongeval van haar echtgenoot zorgden ervoor dat de stap naar een zorgboerderij in een stroomversnelling kwam.

“Intussen zitten wij al twee jaar op onze nieuwe locatie in Alken. Veel ruimer, met 18 paarden en met meer mogelijkheden”, zegt Cynthia Geenen. “Onze zorgboerderij vangt dagelijks tussen 5 en 15 gasten op. Dat zijn jongeren die het moeilijk hebben in de maatschappij, op school of die op time-out moeten komen. Maar we hebben ook jongeren met mentale beperkingen die ons komen helpen. Een dag per week is voorbehouden voor mensen met jongdementie, het is belangrijk dat we die mensen ook een kans geven op onze boerderij om tussen de paarden tot rust te komen.”

Ontbijt

De uitbouw van de nieuwe locatie kost handenvol geld aan de vzw Lovely Therapy Horses. “Wij maken deel uit van de 200 organisaties die opgenomen zijn in de nationale actie JEZ!. Dit is het nieuwe jongerencollectief dat ernaar streeft om jongeren terug in het hart van de samenleving te plaatsen, hen te verbinden en een stem en gezicht te geven. Op 16 maart organiseren wij een ontbijt ten voordele van JEZ!. Iedereen is er welkom”, besluit Cynthia.

Alle info op cynthia.geenen@telenet.be of 0476/20.26.34
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer