© BELGA

Koningin Mathilde bezoekt Ivoriaans vissersdorp dat in zee verdwijnt, en speelt voetbal

Koningin Mathilde heeft dinsdag een bezoek gebracht aan Lahou-Kpanda, een vissersdorp uit Ivoorkust dat elk jaar meer in de zee verdwijnt. De stijgende zeespiegel en kusterosie werken dat in de hand.

Bron: BELGA

Koningin Mathilde bezoekt Ivoorkust als pleitbezorger van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties (VN).

Langs velden met bananenbomen en palmbomen zover het oog reikt, baande koningin Mathilde zich dinsdag een weg van de economische hoofdstad Abidjan naar Grand-Lahou. Bij die stad, een voormalige haven voor slavenhandel aan de Golf van Guinee, komen een rivier, een lagune en de zee samen. Door kusterosie zagen de inwoners zich al in 1973 genoodzaakt naar een nieuwe stad te verhuizen, achttien kilometer landinwaarts, die ze ook Grand-Lahou doopten. Van de oorspronkelijke stad blijft vandaag een dorp over, Lahou-Kpanda.

© BELGA

Koningin Mathilde reisde met de boot naar dat vissersdorp. Daar stond een erehaag van mannen en vrouwen, onvermoeibaar zingend, dansend en trommelend, de vorstin op te wachten. De erehaag leidde naar de kerk, die het dorp wil beschermen, en het voormalige kerkhof. De graven die nog overbleven, waren scheefgezakt of ingestort: een voorafspiegeling wat de rest van Lahou-Kpanda te wachten staat, als er niet snel iets wordt gedaan om de kusterosie tegen te houden.

© BELGA

De maritieme aannemer DEME zal in Lahou-Kpanda bagger- en kustbeschermingswerken uitvoeren om de zandbarièrre tussen de lagune en de Atlantische Oceaan te stabiliseren. De werken starten in mei of juni. Ook de aanleg van mangroves en bossen moet kusterosie tegengaan en de gemeenschap beschermen.

Voetbal

Op de tweede volledige dag van haar bezoek aan Ivoorkust bezocht koningin Mathilde ook de Maimie Faitie-kleuterschool in Yopougon, die gemaakt is uit bakstenen van gerecycleerd plastic. Voor de bouw van die school en meer dan 500 andere scholen tegen eind 2025, werkt de Ivoriaanse tak van UNICEF, het kinderfonds van de Verenigde Naties, samen met het Colombiaanse bedrijf Conceptos Plasticos.

© BELGA

In het stadion Laurent Pokou in San-Pédro praatte ze met de voormalige voetbalspeler Bakari Kone, olympisch kampioen taikwondo Ruth Gbagi en andere jonge Ivoriaanse atleten over de rol die sport speelt in hun leven. Ze waagde zich aan een paar penalty’s.

Woensdag bezoekt koningin Mathilde nog de cacaoplantage Entreprise Coopérative des Agriculteurs de Méagui en ontmoet ze vrouwelijke ondernemers, voor ze ’s avonds terugvliegt naar België.

Koningin Mathilde is sinds 2016 pleitbezorger van de SDG’s. De zeventien doelstellingen moeten duurzame ontwikkeling op het economische, het sociale en het ecologische vlak over de hele wereld stimuleren. Bij de terreinbezoeken van koningin Mathilde in Ivoorkust komen dertien SDG’s aan bod, zoals goede gezondheid en welzijn, gendergelijkheid, waardig werk en economische groei, verantwoorde consumptie en productie, en klimaatactie.

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer