Straf gekregen? Eén sms, en mama staat op school

© Shutterstock

Ouders die na een sms’je van hun kind meteen naar school stormen omdat ze het niet eens zijn met de straf die zoon- of dochterlief heeft gekregen. Het is een fenomeen waar verschillende directeurs mee worden geconfronteerd. Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs, roept ouders op om meer vertrouwen te hebben in het gezag van de leraar. “Schiet niet in conflictmodus als je kind een sanctie krijgt”, zegt hij.

Jens Vancaeneghem

“Hoe herkenbaar is dit, beste onderwijscollega’s?”, tweette pedagoog Pedro De Bruyckere van de Arteveldehogeschool afgelopen weekend. In de tweet: een link naar een BBC-interview. Een directrice vertelt hoe leerlingen meteen een sms’je sturen naar hun ouders wanneer ze straf krijgen. “Tien minuten later staat een boze ouder aan de schoolpoort.”

En of het herkenbaar is. De Bruyckere kreeg tientallen reacties binnen. Ook van Ann Dejaegher, directrice van de Middenschool in Ieper. “Op de speelplaats mogen leerlingen hun gsm gebruiken. Dan krijg je situaties dat een mama aan mijn deur staat nog voor ik op de hoogte ben van het incident.” De leerlingen sturen hún versie van de feiten naar mama of papa. Zij slikken dat verhaal en komen het meteen opnemen voor hun kinderen. In de school van Dejaegher zeker één keer per week. “We noemen ze helikoptermama’s, die constant boven het hoofd van hun kind cirkelen en heel beschermend reageren.”

Procedurefout

Volgens de directeurs raken ze er meestal wel uit na een goed gesprek met de ouders, en is het vooral tijdrovend of vervelend. “Maar het gebeurt ook dat ouders rechtuit komen vertellen dat hun kind een straftaak niet zal maken of niet naar de strafstudie komt”, zegt Mania Van der Cam, directrice van KTA MoBi in Gent. “Dat ondermijnt ons gezag. Terwijl we straffen echt niet zomaar uitdelen. Soms gaat het zover dat we een leerling moeten uitsluiten, maar dat de ouders daartegen in beroep gaan. Als we dan door een procedurefout ongelijk krijgen, is dat een kaakslag voor mijn leerkrachten.”

Dat “conflictmodel” is Lieven Boeve van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen liever kwijt dan rijk. “Het is te betreuren dat ouders naar school trekken om een straf te betwisten”, zegt hij. “Ouders moeten aan hetzelfde zeel trekken als de school en meer vertrouwen hebben in het gezag van de leraar. Als ze toch vragen hebben bij een sanctie, informeren ze zich beter eerst rustig bij de school.”

Ook de ouderkoepel VCOV vindt het geen goed idee dat ouders meteen naar de school hollen, maar noemt het een gedeelde verantwoordelijkheid. “We leven in een tijd waarin gezag moet worden verantwoord”, zegt voorzitter Theo Kuppens. “Ook leraren kunnen fouten maken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen