Lucas stierf van de honger, maar zijn ouders bleven geloven in lapmiddelen

© belga

De zeven maanden oude baby Lucas was uitgedroogd, woog amper 4,3 kilogram en had niets meer in zijn maag toen zijn ouders het halve land doorkruisten om hulp te zoeken bij een homeopathische arts. Het kind stierf nog voor het een ziekenhuisbed bereikte. Zijn ouders uit Beveren riskeren nu anderhalf jaar cel omdat ze nooit eerder een dokter raadpleegden voor hun zoontje met eetproblemen. “Hun idee over geneeskunde heeft hun hun kind gekost.”

Bert Foubert

De kleine Lucas werd op 6 juni van 2014 door de politie binnengebracht op de spoedafdeling van een ziekenhuis in Hasselt. De zeven maanden oude baby was gedehydrateerd, zijn maag en darmen waren volledig leeg en hij woog nog amper 4,3 kilogram. Het latere deskundigenverslag zou aantonen dat de jongen ‘pathologisch ondervoed’ was. De artsen konden alleen nog vaststellen dat de zuigeling, die rond zijn nek een paternoster had hangen en in zijn luier een bidprentje had steken, overleden was.

Het kind was kort daarvoor uit de auto van zijn ouders Peter S. (34) en Sandrina V. (30) uit Beveren gehaald. Die hadden met het stervende kind een autorit van een uur naar Bilzen gemaakt om daar een homeopathische dokter te raadplegen. Die stuurde hen meteen door naar het ziekenhuis, maar tegen dan kwam alle hulp al te laat.

In een artikel in onze krant klaagde de mama een paar dagen later het feit aan dat ze met een doodzieke baby tot tweemaal toe werd doorverwezen. Want het eerste ziekenhuis dat het koppel bezocht, had geen spoeddienst.

Zelf diagnose gesteld

Maandag moest het koppel zich echter zelf komen verantwoorden in de correctionele rechtbank van Dendermonde omdat het zijn kind nooit het juiste voedsel en de juiste verzorging hadden gegeven. De ouders, die een natuurvoedingswinkel in Beveren uitbaten, bleken op eigen houtje een melkdieet voor hun boorling te hebben samengesteld. Ondanks het feit dat het kind daardoor fel vermagerde en volgens mensen uit hun omgeving grauw zag en naar lucht hapte, werd er nooit een arts geraadpleegd. “Deze ouders stelden zelf de diagnose dat hun kind glutenintolerant was en aan een lactoseallergie leed”, zei openbaar aanklager Pascal Persoons. “Door een dokter werd dat nooit vastgesteld. Bij geen enkele arts was er een dossier over Lucas. Ook bij Kind & Gezin wist men van niets. Het koppel heeft steeds zijn heil gezocht in lapmiddelen en het advies van leken. Hun idee van geneeskunde heeft het leven van hun kind gekost. Toen het al bijna te laat was, kozen ze er ook nog eens voor om naar Bilzen te rijden in plaats van naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Daar kan ik niet bij. Ik vraag voor beiden een effectieve gevangenisstraf van achttien maanden.”

In het strafdossier zaten ook nog verklaringen van familieleden die beweerden dat de opa van Lucas gependeld had boven het kindje alvorens het naar het ziekenhuis werd overgebracht. Nog anderen verklaarden dat het gezin overdreven religieus en zelfs sektarisch zou zijn. Beweringen die volgens henzelf niet kloppen, op of zijn minst overdreven werden.

”Nooit iets ongewoons opgemerkt”

“We zijn met Lucas nooit naar de dokter geweest omdat we nooit iets ongewoons hadden opgemerkt”, gaf zijn vader antwoord in de rechtbank. “Ik heb geen verklaring waarom hij is overleden.”

Volgens Sandrina V., de moeder van Lucas, ging het gewicht van haar zoontje op en af. “Soms kwam hij bij en soms viel hij af”, vertelde ze in tranen. “Toen hij zes maanden was, woog hij nog steeds zes kilogram. Hij gaf niet over en had geen diarree, maar toch verloor hij vanaf dan gewicht. Onze klanten hebben hem heel de tijd gezien in onze winkel. Ze hadden hem vast en Lucas was altijd aan het spelen. Er was niets aan hem te zien. Wij hebben de dood van ons zoontje nooit gewild.”

Lucas was het derde van de vier kinderen van het koppel. De drie anderen, allemaal meisjes, stellen het volgens de advocaat van de ouders allemaal goed. “Deze mensen zijn kapot van wat er met hun zoontje is gebeurd”, zegt hun raadsman Karine Van Meirvenne. “Lucas had eetproblemen. Hij kreeg krampen door flessenvoeding en zijn ouders hebben allerlei alternatieven geprobeerd. Havermelk, rijstmelk, boekweitmelk, griestmelk, quinoamelk… Allemaal producten die ze ook in hun winkel verkopen. De toestand van Lucas was goed en soms minder goed, maar nooit heel zorgwekkend. Ook die bewuste dag in juni vonden ze de situatie nog niet zo alarmerend. Ze oordeelden dat ze met de baby nog een reis van een uur naar Bilzen konden maken. Toen ze daar door de dokter werden doorverwezen naar het ziekenhuis, voerden ze ook nog een verkeerd adres in en kwamen ze terecht bij een hospitaal zonder spoeddienst.”

Uitspraak volgt op 14 juni.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen