© Karel Hemerijckx

Canon van Vlaanderen blijkt succesverhaal, binnenkort verschijnt Engelstalige versie

Bijna een jaar na de lancering mag de Canon van Vlaanderen tevreden terugblikken. De Canon stond vorig jaar niet alleen in de top drie van best verkochte boeken, ook de website is intussen al meer dan 1,4 miljoen keer bezocht en wordt “ook druk geconsulteerd tijdens de schooluren”. Dat zegt Wim Heylen van de Stichting Canon van Vlaanderen aan Belga. Binnenkort, op 25 maart, wordt de Engelstalige versie gelanceerd.

Bron: BELGA

Begin mei 2023 werd de veelbesproken Canon van Vlaanderen voorgesteld. Die Canon schetst in 60 vensters een overzicht van ankerpunten uit de geschiedenis, cultuur en wetenschappen van Vlaanderen. De Canon werd - ondanks de soms bewogen aanloop - overwegend positief onthaald en bleek nadien ook een verkoopssucces. 

Hoeveel exemplaren er van de Canon precies over de toonbank zijn gegaan, wil uitgever Borgerhoff & Lamberigts liever niet kwijt. Uitgever Wim De Bock geeft wel aan dat er acht drukken in ‘soft cover’ en twee drukken in ‘hard cover’ zijn geweest. Volgens de cijfers van GfK werden vorig jaar enkel het laatste deel van ‘De zeven zussen’-serie van Lucinda Riley en ‘Alkibiades’ van Ilja Leonard Pfeijffer vaker verkocht.

Volgens Wim Heylen van de Stichting Canon van Vlaanderen is ook de website een succesverhaal. Zo is de site sinds mei vorig jaar 1,4 miljoen keer bezocht en is de kaap van de 75.000 unieke bezoekers zopas gerond. “De website wordt ook druk geconsulteerd tijdens de schooluren. Dat is belangrijk voor ons. We zien zelfs een schattig dipje op woensdagnamiddag”, aldus Heylen. 

Heylen legt ook de nadruk op de brede toegankelijkheid van de Canon. Zo werden er het voorbije jaar al versies voor laaggeletterden en een audioversie voor blinden en slechtzienden gelanceerd. Op 25 maart wordt de Engelstalige versie voorgesteld. Mogelijk volgt eind dit jaar nog de Franse vertaling en nadien, wellicht in 2025, de Duitse vertaling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer