© AFP

Spaanse regering en Catalaanse separatisten sluiten akkoord over amnestiewet

De Spaanse regeringspartijen hebben woensdag samen met twee Catalaanse partijen een akkoord bereikt over een amnestiewet voor Catalaanse separatisten, zo melden Spaanse media. De komende dagen moet in het parlement worden gestemd over de tekst.

Bron: BELGA

De wet zal van toepassing zijn op “alle personen die betrokken zijn bij het pro-onafhankelijkheidsproces” en zal “volledig in overeenstemming zijn met de grondwet, de Europese wetgeving en jurisprudentie”, zo staat in een persmededeling die de betrokken partijen gezamenlijk hebben verstuurd. 

De mededeling bevat geen verdere details over de inhoud van het akkoord. De regering zal de tekst van de nieuwe amnestiewet pas donderdag bekendmaken. Daarna moet het parlement zich over het voorstel uitspreken. 

In januari hadden de Catalanen nog tegen een wetsvoorstel gestemd, wat de coalitieregering van Pedro Sánchez aan het wankelen bracht. De Catalaanse partijen Junts en ERC hadden namelijk hun steun beloofd aan die coalitie, in ruil voor de amnestiewet. Maar de parlementsleden van Junts vonden dat de vorige versie van de wet niet ver genoeg ging. Onder meer een clausule die stelde dat sommige van terrorisme verdachte separatisten niet in aanmerking komen voor amnestie, moest volgens de Catalanen uit de wet worden gehaald. Het is voorlopig onduidelijk of die passage ook effectief werd geschrapt.

Vorige week kondigde het Spaanse Hooggerechtshof nog aan dat er een onderzoek wegens terrorisme wordt opgestart tegen de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer