Verwijder voedselbronnen om muizen te vermijden
Pixabay (CC0)

Zo pak je een muizenplaag aan: "Sluit doorgangen af en maak een val met choco"  

Als je geen muizen in huis wilt, kan je best zo goed mogelijk alle gaten en kieren afsluiten. Zit je toch met muizen, probeer ze dan te vangen door choco of chocolade in een val te leggen. Verdelger Brecht Van Hecke deelt zijn meest doeltreffende tips.

Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Hij presenteert elke werkdag tussen 9 uur en 10 uur WinWin op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be. 

Voorkomen is vaak beter dan genezen, en dat geldt ook voor ongedierte zoals muizen. Als je één muis hebt gezien, is de kans groot dat er ergens een nest verstopt zit.

"Om te vermijden dat muizen de weg vinden tot bij jou, moet je twee dingen doen: doorgangen afsluiten en voedselbronnen verwijderen", zegt verdelger Brecht Van Hecke.

EHBO: Eerste Hulp Bij Ongedierte

"Een piepkleine opening is voor een muis al voldoende om binnen te dringen. Het is dus belangrijk om alle doorgangen naar je huis goed af te sluiten."

Denk aan kleine gleufjes en ingangen bij leidingen. Die kan je opvullen met staalwol of ijzeren sponsjes. Maar ook in je spouwmuren kunnen muizen zich verstoppen. Dan ga je best aan de slag met bijenbekjes. Dat zijn roostertjes die je in de spouwgaten zet.

Ga eens langs bij de buren. De oorzaak van jouw muizenplaag kan ook bij hen liggen

Brecht Van Hecke, verdelger

Muizen komen af op voedsel. Om muizen op afstand te houden, moet je er dus voor zorgen dat ze geen eten kunnen vinden in huis. "Goed stofzuigen om alle kruimels te verwijderen is al een goed begin. Stop je eten in blikken dozen, daar kunnen muizen niet bij. Ook afvalbakken of voedsel voor kippen moet je goed afsluiten. De oorzaak kan ook bij je buren liggen. Dus ga zeker ook eens bij hen aankloppen."

Gif werkt niet goed

"Gif gaat de muizen niet onmiddellijk vellen. De regelgeving rond vergif is strenger geworden, waardoor er maar weinig giftige stoffen in mogen zitten", legt Brecht uit. "De muizen worden ook steeds meer immuun tegen het gif. Daardoor heeft het gif minder effect."

Muizen herkennen vallen. Maak dus regelmatig een nieuwe val

Brecht Van Hecke, verdelger

Een manier die meer kans heeft op slagen, is de muizen vangen. Dure apparaten gebruik je daarvoor beter niet, want die werken niet goed, vindt Brecht. "Let wel op dat je gevangen muizen die nog niet dood zijn, niet opnieuw loslaat in je tuin. Dan komen de muizen gewoon terug naar je woning. Wat je dan wel moet gebruiken, zijn muizenvallen met choco. Maar, gebruik altijd een andere val zodat de muizen de val niet herkennen."

Meest gelezen