ACV provincie Antwerpen is al 110 jaar gevestigd in de Nationalestraat.© Dirk Kerstens

ACV verkoopt Antwerpse hoofdzetel in Nationalestraat: “Gebouwen voldoen niet langer aan huidige eisen”

Antwerpen -

De vakbond ACV verkoopt zijn hoofdzetel aan de Nationalestraat in Antwerpen. Onderhandelingen met projectontwikkelaars lopen nog. De interesse is groot omdat deze site aansluit op de gevangenis die op termijn ook wordt ontwikkeld. Naast ACV is ook Beweging.net gevestigd in de Nationalestraat.

Sacha Van Wiele

De christelijke vakbond ACV is al ruim 110 jaar gevestigd in de Nationalestraat in de wijk Sint-Andries. De kantoorgebouwen waren dringend toe aan renovaties.

“Onze huidige gebouwen aan de Nationalestraat dateren uit de jaren tachtig”, zegt Wim Penninckx, voorzitter van ACV provincie Antwerpen. “Ze beantwoorden helaas niet meer aan de huidige eisen rond duurzaamheid. Aan de renovatie hing een stevig prijskaartje vast. De vernieuwing van heel onze site zou dan tien jaar in beslag nemen.”

“Tijdens de zoektocht naar een nieuwe site viel ons oog op ‘The Pelican’, op de hoek van de Pelikaanstraat en De Keyserlei. Daar komen al onze sectoren weer onder één dak”

Wim Penninckx

Voorzitter ACV Provincie Antwerpen

Er bood zich een opportuniteit aan in de Pelikaanstraat. “We zochten al een tijdje naar een locatie met voldoende ruimte, maar ook de ligging, de mobiliteit, visibiliteit en duurzaamheid speelden een rol. Tijdens deze zoektocht viel ons oog op ‘The Pelican’, gelegen op de hoek van de Pelikaanstraat en De Keyserlei. Dit is recht over het Centraal Station. De keuze voor een nieuwe site betekent dat bijna alle sectoren van het ACV terug samen onder één dak komen. De voorbije jaren was dit omwille van plaatsgebrek een stukje doorbroken. We hebben in onze provincie meer dan 275.000 leden, 5.000 vrijwilligers en 275 personeelsleden.”, zegt Penninckx.

De hoofdzetel heeft een omvangrijke oppervlakte in het hart van de stad.© GVA

Het huidige kantoorgebouw wordt verkocht. Of ook het deel waar Beweging.net is gevestigd mee in deze verkoop zit, is nog niet beslist. Er zijn volop onderhandelingen bezig met projectontwikkelaars. Er is heel wat interesse voor deze site. Het gaat om een grote oppervlakte in het hart van de stad. Bovendien ligt de hoofdzetel van ACV en Beweging.net naast het arresthuis in de Begijnenstraat. Dat komt normaal leeg te staan als de nieuwe gevangenis op de Blue Gate-site in het zuiden van Antwerpen tegen 2026 af zou zijn.

Ook deze locatie zal op termijn worden ontwikkeld. Het Antwerpse stadsbestuur nam in het bestuursakkoord al op wat er juist moet komen. “Er is plaats voor een groot woonproject met buurtpark, vergelijkbaar met project Groen Kwartier”, aldus het bestuursakkoord.

Maatschappelijke functie

Over de verkoopprijs van de site aan de Nationalestraat wil de ACV-voorzitter niets zeggen. “De gesprekken lopen nog. Het gaat ons bovendien niet alleen om het geld tijdens deze onderhandelingen. We willen als sociale vakorganisatie dat in de toekomstige ontwikkeling ook enkele maatschappelijke functies worden opgenomen. Dit is voor ons, maar ook voor de wijk Sint-Andries belangrijk. Ik denk aan sociale woningen, maar ook aan een ruimte voor de talrijke vrijwilligers van Beweging.net. Zo zouden we als christelijke arbeidersbeweging toch nog iets van aanwezigheid nalaten in de Nationalestraat.”

Penninckx beseft dat aan de vestiging in de Nationalestraat heel wat syndicale geschiedenis is verbonden. “Toch merk ik bij het personeel dat er veel optimisme is over de verhuizing.”

Het binnenplein met de gebouwen van ACV op de achtergrond.© Dirk Kerstens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Uitgelicht