Ook dat nog Schilderkunst

Schilderende zeug Pigcasso (8) overleden

Internetfenomeen Pigcasso, het schilderende varken, is op achtjarige leeftijd overleden. Tennisser Rafael Nadal en biologe Jane Goodall hebben een werk van het beest in hun collectie.

Het artistieke varken Pigcasso werd in 2018 een hit op de sociale media. Een galerie in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad exposeerde enkele impressionistisch aandoende schilderijen. Die bleken vervaardigd te zijn door een jonge zeug.

Het dier werd in 2016 als biggetje gered van het slachthuis. Joanne Lefson (52) nam het liefdevol op in haar asiel Farm Sanctuary in Franschhoek, nabij de stad Stellenbosch. De zeug bleek alles op te eten wat men haar voorschotelde, behalve een verfkwast. Het moet een artistieke roeping geweest zijn.

Dat bleek toen Lefson een kwast maakte die in de bek van het dier paste en een leeg doek voor haar snuit zette. De zeug bleek spontaan tot creatie over te gaan. Iets wat Lefson stimuleerde door haar te belonen met lekkere hapjes.

Lefson heeft het talent van haar pupil niet onder stoelen of banken gestoken. Ze bedacht er de naam ‘Pigcasso’ voor en schreef een boek over haar groei naar het kunstenaarschap. Ze lanceerde een expositie van het fenomeen en lanceerde filmpjes op het internet. De ‘schilderijen’ van Pigcasso gingen internationaal op tournee.

Zo kwam het schilderij Wild and free in 2021 voor 23.000 euro bij een Duitse verzamelaar terecht. Rafael Nadal en Jane Goodall hebben werk van Pigcasso. Ook de Britse politicus Boris Johnson en de Britse acteur Ed Westwick kochten een schilderij. Tijdens haar carrière kwastte Pigcasso voor ruim een miljoen euro bij mekaar. Die opbrengst ging naar Lefsons dierenasiel.

Vorig jaar in september ging de gezondheid van Pigcasso sterk achteruit. In Fransschoek is het dier op achtjarige leeftijd overleden – vrij jong voor een varken. Het dier laat een beperkt oeuvre en een dierenasiel achter. (gse)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer