© Mattel

Barbie wordt 65 jaar: bekende vrouwen krijgen eigen pop, maar fans zijn teleurgesteld

Ter gelegenheid van de 65ste verjaardag van Barbie en Internationale Vrouwendag stelt Mattel een nieuwe collectie poppen voor. Acht bekende dames die “tonen dat je als vrouw alles kan doen wat je wil” kregen hun eigen Barbie. Fans reageren enthousiast maar teleurgesteld, want de poppen gaan niet in verkoop.

edb

Op 9 maart 1959 werd de eerste barbiepop geïntroduceerd. Zaterdag wordt de populairste pop ter wereld dus 65 jaar jong. Mattel viert die verjaardag en Vrouwendag met enkele exclusieve poppen. Het Amerikaans bedrijf koos acht rolmodellen uit. Shania Twain en Kylie Minogue staan al jaren aan de top van de muziekwereld. Viola Davis en dame Helen Mirren zijn topactrices met elk vier Oscars. Maira Gomez is een inheemse influencer uit Brazilië, Nicole Fujita - in het roze ensemble - is een Japans model en tv-figuur. Ennisa Amani is een Iraans-Duits comedian en activiste. De laatste pop is die van de Mexicaanse Lila Avilés, die in 2023 furore maakte met haar tweede film Tótem.

De Australische popster Kylie Minogue met haar pop.© Mattel

De dames worden afgebeeld in een memorabele outfit. Kylie Minogue droeg haar rood ensemble in de videoclip van Padam Padam. Het lied werd een gigantische hit in 2023, vooral in de gay scene, en zette de comeback van de 55-jarige Kylie in. Vandaag is ze weer erg populair, ook bij jongeren. Helen Mirren verraste met felblauw haar op de rode loper van het filmfestival in Cannes vorig jaar. Mattel maakte ook een mini-oscarbeeldje voor Mirrens pop. Viola Davis maakte in 2018 een statement door met een natuurlijke afro op de rode loper van de Golden Globes te stappen. Davis werd geprezen voor die stijlkeuze, aangezien afrohaar lang niet paste binnen het heersende schoonheidsideaal.

Dame Helen Mirren met haar pop, inclusief mini-Oscar, en één van haar echte Oscars.© Mattel

Fans reageren erg enthousiast op de nieuwe poppen. Op Instagram wordt de vraag gesteld waar en wanneer ze te koop zullen zijn. Vooral de Kylie-pop is heel gewild. Het antwoord van Mattel stelt echter teleur. “De poppen zijn uniek en niet beschikbaar voor verkoop - het spijt ons!”, klinkt het. Barbie-verzamelaars reageren gefrustreerd. “Waarom blijven jullie ons martelen door poppen te maken en ze dan niet te verkopen. Wat is het punt?” In 2022 maakte Mattel een barbiepop van Queen Elizabeth voor haar jubileum, die was toen wel te koop voor 75 euro.

LEES OOK. “Voor Barbie vallen ze wat ruimer, Ken draagt ze strak”: Antwerpse Melanie (25) steekt iconische poppen in véél hippere outfits dan je gewend bent

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER