Tot 22 uur blijven de stembussen open.
Foto: Getty Images

Ierland houdt referendum om "vrouw aan de haard" te schrappen uit grondwet

De Ieren kunnen naar de stembus om in een referendum hun mening te geven over bepaalde begrippen die seksistisch of oubollig geacht worden. Het gaat om bewoordingen in de grondwet, zoals "de vrouw aan de haard", maar ook over de definitie van een gezin. Die definitie is nog altijd verbonden aan het huwelijk.

Tijden veranderen denken ze in Ierland, en zo is het ook tijd om bepaalde wetten die verankerd zijn in de grondwet aan te passen. De grondwet dateert namelijk al van 1937.

Concreet gaat het om 2 artikelen: het 1e gaat over de rol van de vrouw. Momenteel staat er in de grondwet het niet mis te verstane begrip "vrouw aan de haard". Zo staat er dat de belangrijkste taak van de vrouw het huishouden en de zorg voor haar gezin is.

Volgens diezelfde wet mag de vrouw allesbehalve werken als dat haar huishoudelijke plichten in het gedrang zou brengen. Die taken dragen trouwens ook bij tot het reilen en zeilen van de maatschappij.

Dat dit artikel net vandaag - op Internationale Vrouwendag - wordt herbekeken, is niet toevallig. Een ja-stem zou het artikel vervangen door een nieuwe formulering die de waarde van thuiszorg "door gezinsleden" erkent.

Definitie van gezin

Daarnaast kunnen de Ieren zich ook uitspreken over de definitie van een gezin. In Ierland - vroeger voornamelijk conservatief en zeer katholiek - is dat nog altijd verbonden met het huwelijk. Dat zou vervangen worden door "huwelijk of duurzame relatie".

Die aanpassing kan een impact hebben op de wettelijke bescherming van bijvoorbeeld kinderen in een andere gezinssituatie. Denk maar aan disputen over voogdij of erfenissen.

Een aanpassing van deze grondwet kan volgens premier Leo Varadkar de bescherming van de rechten van maar liefst 1 miljoen mensen - dat is 1 op de 5 Ieren - wettelijk verankeren in de grondwet.

Verwoording leidt tot verwarring

Het referendum kent wel wat tegenstand over de alternatieven. Over het 1e artikel klinkt de kritiek of er wel überhaupt iets moet staan in de grondwet over zorgverlening tussen gezinsleden.

Bij het 2e artikel vallen sommige tegenstanders over de definitie van "duurzame relatie". Die is volgens hen niet voldoende afgebakend en zou kunnen leiden tot verwarring.

Of die verwarring dan weer leidt tot het behoud van de oude teksten in de grondwet, is nog koffiedik kijken. De stembussen openden vanmorgen vroeg al om 7 uur. De Ieren kunnen hun stem nog uitbrengen tot vanavond 22 uur.

Meest gelezen