© REUTERS

Duizenden deelnemers aan Nationale Mars voor de Rechten van de Vrouw in Brussel

Omstreeks 17.45 uur is de Nationale Mars voor de Rechten van de Vrouw vertrokken aan het Albertinaplein aan de Brusselse Kunstberg. Daarbij namen naar schatting 15.000 vrouwen én activisten deel, aldus het collectief 8 maart. Volgens de Brusselse politie gaat het om 7.000 deelnemers. De mars vindt plaats op de Internationale Dag voor de Rechten van de Vrouw.

Bron: BELGA

Aan de mars nemen onder meer verschillende vakbonden, politieke partijen, feministische collectieven en vrouwenorganisaties deel. Zo ook het collectief 8 maart, co-organisator van de Nationale Mars voor de Rechten van de Vrouw. De mars vormt het hoogtepunt van een nationale actie- en stakingsdag in kader van de Internationale Dag voor de Rechten van de Vrouw, jaarlijks op 8 maart. Vanaf 7.00 uur vrijdagochtend werden er over het hele land acties en stakingspiketten georganiseerd.

De deelnemers aan de mars vrezen een hellend vlak naar de inperking van vrouwenrechten in de toekomst. Die angst heeft vooral te maken met de wereldwijde opkomst van extreemrechts. “Over de hele wereld gaan rechtse en extreemrechtse krachten erop vooruit, wat de rechten van vrouwen en lgbtqia+-groepen sterk in gevaar brengt”, aldus collectief 8 maart. “Met dat in ons achterhoofd moeten we ongelofelijk waakzaam zijn en meer dan ooit een samenleving verdedigen waar gelijkheid is, die solidair is met mensen die het minder goed hebben en waar iedereen welkom is.”

Ook op federaal en regionaal niveau kan er nog heel wat gebeuren om de rechten van de vrouw te waarborgen en te bespoedigen. Eén van de officiële eisen van het collectief 8 maart is namelijk een herinvestering in kinderdagverblijven en publieke diensten op regionaal niveau. Zo moet onder meer de begeleider-kindratio naar beneden gehaald worden en moeten bijkomende middelen in publieke diensten ervoor zorgen dat de werknemers, zijnde vooral vrouwen, een betere verloning krijgen. (Lees verder onder de foto)

© BELGA

Daarenboven geldt ook vandaag nog een gapende loonkloof in België, goed voor een verschil van 21 procent tussen mannelijke en vrouwelijke salarissen. Ook de vrouwen uit ondergewaardeerde sectoren moeten een loonsverhoging krijgen, zo denkt men. Daarom pleit men daarnaast ook voor een verhoging van het minimumloon tot 17 euro.

“Het is nog altijd nodig om een mars te organiseren, want er is nog altijd geen échte gelijkheid. Vrouwen nemen nog altijd het grootste deel van het huishouden op zich, maar ze krijgen daar geen enkele euro voor terug”, aldus covoorzitter van Groen Nadia Naji (Groen). Naji is van oordeel dat de Vlaamse regering dringend werk moet maken van een degelijke kinderopvang en een goed zorgsysteem. “Vrouwen vangen vandaag het falen van de Vlaamse regering op.” Vooral vrouwen uit benadeelde sectoren dreigen het onderspit te delven. “Poetshulpen en vrouwen uit de zorgsectoren leveren werk waar wij écht op rekenen, maar niet genoeg waarderen. Het is tijd om het werk dat zij leveren naar waarde te belonen.” Ook wil Naji een speerpunt maken van genderpariteit binnen de kern van de federale regering. “Petra de Sutter is de enige vrouwelijke vicepremier in de regering. Wat ons betreft maken we volgende regering werk van genderpariteit binnen de federale regering, alsook van een vrouwelijke premier.” (Lees verder onder de foto)

© REUTERS

Sofie Merckx, fractieleider van PVDA in de Kamer, gelooft dat vrouwen en mannen tot op de dag van vandaag niet gelijkwaardig aan elkaar zijn. “PVDA is hier vandaag aanwezig om te strijden voor het investeren in de kinderopvang en publieke diensten. Er moet ook nog heel wat gebeuren om geweld tegen vrouwen tegen te gaan en we zijn hier ook om het recht op abortus te verdedigen.”

“Deze dag wordt elk jaar een beetje belangrijker”, gelooft Kim Collyns, voorzitster van het vrouwenbureau van vakbond ABVV. “De lijst van ongelijkheden wordt steeds langer. Er staan ook verkiezingen voor de deur, dus het is heel erg belangrijk dat mensen op linkse en progressieve partijen stemmen, anders dreigen de vrouwenrechten uitgehold te worden.”

Het ACV, ook aanwezig op de mars, stelt ook dat er nog heel wat stappen vooruit gezet kunnen worden. “Er is al heel wat gebeurd. We hebben stemrecht, we kunnen gaan werken en er is meer en meer zelfbeschikkingsrecht. Toch zijn er nog heel wat ongelijkheden op de arbeidsmarkt, waarbij vooral het evenwicht tussen arbeid, zorg en privé zoek is”, aldus de christendemocratische vakbond.

© EPA-EFE

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer