Videospeler inladen...

Meer vrouwen aan de slag in de bouwsector, maar aandeel blijft beperkt: "Vrouwen meer warm maken voor technische opleidingen" 

Het aantal vrouwen in de bouwsector is vorig jaar licht gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Bouwunie. Het aandeel vrouwen blijft wel erg beperkt. Er waren vorig jaar 294.996 jobs in de bouw, 10% daarvan werd ingevuld door vrouwen. Bij de arbeiders is maar 1,2% een vrouw. "We zien amper vrouwen op jobbeurzen, we moeten ze meer naar bouwtechnische opleidingen leiden", zegt bouwbedrijf DCA in De Markt.

27.925 vrouwen waren vorig jaar aan de slag in de bouwsector, op een totaal van 294.996 jobs. Het aandeel vrouwen groeit, maar het blijft vooral een mannensector. "De vraag is of dat per se erg is", zegt Lin de Bruin, personeelsdirecteur bij bouwbedrijf DCA. Het bedrijf stelt ongeveer 600 mensen te werk.

"Een goeie mix brengt een andere dynamiek met zich mee, en we merken toch dat vrouwelijke werfleiders meer oog kunnen hebben voor detail", gaat de Bruin verder. "Ik ben niet tevreden als iets afgeleverd is, maar enkel als het kwaliteitsvol afgeleverd is", zegt Febe Verlinden. Ze is werfleidster voor DCA op een grote werf in hartje Antwerpen en stuurt een volledig mannelijk team aan. 

BEKIJK - "De Markt" volgt werfleidster Febe Verlinden: "Als ik voor een eerste keer op een werf kom, krijg ik wel wat nieuwsgierige blikken"

Videospeler inladen...

Bij DCA zagen ze het aantal vrouwen toenemen de afgelopen jaren. "15 jaar geleden werkten er ongeveer 4 procent vrouwen, nu 11 procent. Meer vrouwen zou leuk zijn, maar we merken dat er amper vrouwen op jobbeurzen langskomen. We moeten ze meer warm maken voor een bouwtechnische opleiding", vindt de Bruin.

"Er zijn heel wat jobs bijgekomen in de bouw", vult Verlinden aan. "Er is de fysieke arbeid, maar je kan ook calculator zijn of werfleider. We moeten vooral kijken naar de capaciteiten van een persoon, niet per se naar man of vrouw. Alles kan door iedereen met de juiste vaardigheden gedaan worden."

Vooral meer vrouwelijke zelfstandigen

Opvallend: de sterkste stijging zien we in het aandeel vrouwen dat als zelfstandige aan de slag is in de bouw. Dat aandeel zit nu op 6,2 procent van de zelfstandigen zijn vrouwen, in 2021 was dat 5,6 procent.

Uit cijfers van Bouwunie blijkt dat vrouwen in de bouwsector vooral op kantoor aan de slag zijn, in bijvoorbeeld klantenrelaties, boekhouding of als calculator. 36,9 procent van de bedienden in de bouwsector zijn vrouwen, dat zijn er meer dan vorig jaar. Ook het aantal mannen in de functie "bedienden" is toegenomen trouwens. Er zijn dus gewoon meer kantoorjobs in de bouw bijgekomen. 

Het aandeel vrouwelijke arbeiders is niet veel veranderd de afgelopen jaren. Tegenover vorig jaar zijn er iets minder mannen en iets meer vrouwen. 1,2% van de arbeiders was in 2023 een vrouw.

In totaal waren er 294.996 jobs in de bouw in 2023, waarvan 27.925 ingevuld door vrouwen. 9,5 procent van de werknemers in de bouw waren vorig jaar dus vrouwen. In 2022 was dat percentage 9,3 procent, in 2021 8,7 procent.

Meest gelezen