World Central Kitchen aan de slag op Cyprus.
Foto: X @WCKitchen

200 ton voedsel staat klaar in Cyprus, maar onduidelijk wanneer schip met noodhulp naar Gaza kan varen

Een schip met hulpgoederen zal naar verwachting dit weekend uitvaren naar de Gazastrook. Het Spaanse schip Open Arms vertrekt vanuit Cyprus en hoopt gebruik te maken van de onlangs beloofde zeecorridor. Het blijft onduidelijk waar Open Arms zal aanmeren. Gaza heeft geen diepe zeehaven.

Acute honger dreigt een ramp te worden voor de 2,3 miljoen Palestijnen in Gaza. Noodhulp komt de enclave nauwelijks nog binnen, omdat de gevechten blijven voortduren en het vaak te gevaarlijk is om via vrachtwagens noodhulp binnen te laten. De Palestijnen zijn wanhopig, met plunderingen tot gevolg.

Vliegtuigen dropten al noodhulp op het strand.
Foto: Anadolu

Gisteren kondigde Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen aan dat de maritieme corridor dit weekend wellicht van start kon gaan. De scheepvaartroute is een samenwerking tussen de EU, de VS, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Arabische Emiraten.

Cyprus probeert al maanden om een zeeweg operationeel te maken. In januari vertrok een schip, maar dat moest bij gebrek aan een bereikbare haven in Gaza aanmeren in Egypte. 

Ingewikkelde operatie

Het Spaanse Open Arms zal een ander schip slepen. Dat schip wordt momenteel geladen met 200 ton voedsel van de Amerikaanse liefdadigheidsorganisatie World Central Kitchen. "Het wordt een ingewikkelde operatie", klinkt het bij de initiatiefnemers. 

Op Cyprus worden de ladingen eerst gecontroleerd door Israël. Bedoeling is dat de schepen een pier bereiken. Van daaruit wordt het mogelijk de voedselpakketten en het drinkwater te verdelen. World Central Kitchen heeft 60 keukens in de hele Gazastrook. 

Als deze levering van noodhulp lukt, zullen er vanaf dit weekend meerdere schepen uitgestuurd worden, meldt Von der Leyen.

Aan wal ook grote uitdagingen

Donderdagnacht kondigde de Amerikaanse president Joe Biden aan dat de VS een drijvende haven wil maken voor de kustlijn van Gaza. Via die tijdelijke haven kunnen tot 2 miljoen maaltijden per dag geleverd worden. 

Zo'n 1.000 Amerikaanse manschappen zullen met pontons de haven aanleggen. De bouw kan meerdere weken duren. Het Pentagon spreekt over 60 dagen.

De VN waarschuwt dat hongersnood in Gaza "bijna onvermijdelijk is". 1 op de 6 kinderen in het noorden van Gaza lijdt aan acute ondervoeding. Er sterven nu al mensen.

Als het twee maanden wachten is op een drijvende haven komt hulp ronduit te laat. Bovendien is niet bekend wie voor de opslag van de goederen en de distributie zal instaan. Hulp verder het land in krijgen, blijkt een andere grote uitdaging. 

Er komen nu al mensen om van de honger.
Foto: IMAGO

De kritiek in de VS groeit dat het echte probleem gemaskeerd wordt, namelijk een politiek probleem en niet zozeer een logistiek probleem. De VS slaagt er niet in om de Israëlische regering te overtuigen meer hulp via de grond toe te laten. De snelste en efficiëntste manier.

Sommige Gazanen zien geen oplossing in de aanleg van een haven. "Ze kunnen beter stoppen met de raketten die op ons worden afgeschoten. Het zijn Amerikaanse wapens die ons doden", klinkt het in getuigenissen.

Bestand tegen ramadan wordt lastig

President Biden heeft weinig hoop dat er tegen de start van de ramadan een akkoord wordt bereikt over een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas in Gaza. De islamitische vastenmaand start volgende week. 

Biden verklaarde "heel bezorgd" te zijn over het geweld dat in Oost-Jeruzalem zou kunnen losbarsten tijdens de ramadan. Het oosten van Jeruzalem is door Israël bezet Palestijns gebied.

De radicale Palestijnse organisatie Hamas heeft de Palestijnen opgeroepen tijdens de ramadan massaal af te zakken naar de Al-Aqsamoskee in Jeruzalem. De kans is groot dat een mobilisatie van Palestijnen aan die moskee tot meer geweld leidt. 

Meest gelezen